Energie Solara
Dupa dezvoltarea exponentiala pe care a avut-o energa eoliana in urma cu cativa ani, noul trend la nievel mondial, dar si in tara noastra, il reprezinta energia solara.
Energia solara (fotovoltaica) este produsa prin intermediul celulelor fotovoltaice ce au rol de a converti lumina soarelui in energie electrica.
In functie de tipul sistemului, acesta are mai multe elemente componente.
Daca este vorba despre un sistem fotovoltaic rezidential insularizat, utilizat pentru consumul propriu, atunci acest sistem este alcatuit din panouri fotovoltaice, regulatorul de incarcare a bateriilor, grupul de baterii de 12, 24 sau 48 V DC si invertor, ce tranforma curentul continuu DC in curent alternativ AC.
In cazul unui sistem fotovoltaic unde energia produsa este injectata in retea, principalele elemente componente sunt panourile fotovoltaice, cutia de conexiuni echipata cu sigurante sau intreruptoare de curent continuu, dulapuri de curent continuu – in cazul in care invertorul nu este echipat cu aceste dulapuri (colecteaza mai multe intrari de DC de la cutiile de conexiuni prin sigurante fuzibile de DC, astfel catre invertor se pleaca cu un numar mai mic de cabluri), invertor si postul de transformare.
Pe langa toate cele prezentate mai sus, in componenta unui sistem fotovoltaic intra nenumarate “accesorii” electrice si electronice, un rol important avandu-l cablurile si accesoriile acestora.
Agresiunile care pot aparea asupra cablurilor electrice si a accesoriilor acestora (tuburi de protectie, presetupe, conectori industriali, sisteme de etichetare) sunt :
1. Agresiuni de natura termica (izolatia exterioara a cablurilor trebuie sa reziste foarte bine la variatiile temperaturii mediul ambiant, dar si la radiatii ultraviolete).
2. Agresiuni de natura mecanica (abraziune, zgariere, taiere, vibratii).
3. Umiditate (in cazul sistemelor solare, cea mai mare parte a cablurilor si a accesoriilor acestora sunt amplasate in exterior).