e-Shop

Conector pentru motor cu insert realizat prin dubla injectie

Conectorii rectangulari asamblati manual pentru conectarea servomotoarelor nu sunt adesea stransi la orificiul de intrare a cablului si in punctul in care acestia sunt conectati la motor. Acest lucru este valabil mai ales pentru conectorii compacti de tipul celor gasite pe modelele servo mai noi. O solutie inteligenta, gata de conectare, cu conector turnat prin insertie, elimina problemele de etanseitate fara costuri suplimentare.

Oricine utilizeaza servomotoare stie prea bine problemele cauzate de un conector care nu este strans corect. Un punct slab, in special la conectorii rectangulari asamblati manual, utilizati pe modelele servo mai noi, este intrarea cablului. Elementul de sigilare trebuie sa fie introdus aici cu mana, si uneori se uita intalarea acestuia. Acelasi lucru este valabil si pentru etansarea pe partea servomotorului. Daca cablul din spatele conectorului se indoaie puternic, ecranul sau chiar intregul cablu pot aluneca din conector. Acest lucru permite penetrarea umezelii si, in scenariul cel mai rau care se intampla repetat in industrie, distruge motorul.

 

Ansamblu realizat semi-automat

 Grupul Lapp a dezvoltat o solutie de sistem ready-to-connect care elimina aceste puncte de problema fara a creste costurile. Conectorii sunt fabricati intr-un proces semiautomat si sunt protejati printr-o carcasa turnata. In noua procedura, conectorul de pe partea motorului este asamblat intr-un proces semiautomat, inainte de a fi incapsulat in plastic si inserat turnat cu un al doilea material plastic intr-un singur proces.

 In mod normal, materialul plastic este alimentat din rezervoare mici, desi acest proces nu reuseste sa utilizeze intregul material si necesita incalzirea si racirea repetata a materialului plastic. Aceasta determina imbatranirea materialului. Mai mult, procesul este greu de reprodus in mod fiabil, deoarece este imposibil sa se monitorizeze cu precizie cantitatea de material utilizata. Instrumentul de turnare in noul proces consta din doua extrudere dispuse una in spatele celeilalte. Acestea functioneaza la diferite temperaturi si presiuni, in timp ce sunt alimentate cu plastic, o caracteristica revolutionara intr-o singura masina.

Primul extruder functioneaza la presiuni reduse de cel mult 7 bari. Plasticul, o poliamida, curge prin extruder, dar nu este injectat in cavitatea de contact. Acest lucru asigura ca acele contacte raman plutitoare. In caz contrar, nu este posibil sa introduceti conectorul. Al doilea extruder functioneaza la 350 bar, standard pentru turnarea prin injectie. Acesta foloseste un poliuretan termoplastic ignifug, rezistent la uleiuri, acizi, lichide de racire, lubrifianti si agenti de curatare, protejand poliamida mai vulnerabila.

  Acest proces inteligent a fost folosit pentru ansambluri servo echipate cu conectori pentru unitatile Alpha 02 de la Fanuc. Acest conector ridica o serie de provocari. Prima dintre acestea este forma. In timp ce majoritatea conectorilor utilizati pe motoare sunt circulari pentru a se potrivi cu forma motorului, acesta este un conector cu lame. Conectorul este compact datorita dimensiunii reduse a motorului. Acelasi lucru este valabil si pentru cablul care contine sase conductori: patru pentru alimentarea de 400 V, pentru cele trei faze si doua pentru frana. Deoarece motorul compact este adesea folosit ca inlocuitor pentru dispozitivele pneumatice pentru a deplasa masele mici, cum ar fi in rafturile cu reviste, necesita mai putina energie decat multe alte motoare. Prin urmare, conductorii au o sectiune de cate un milimetru patrat fiecare. Dimensiunea obisnuita este de 1,5 mm2. Lapp a dezvoltat un fir mai subtire, in special pentru acest servo cablu. Cu toate acestea, fara contramasuri speciale, riscul ca acest cablu subtire sa alunece din orificiul de intrare al conectorului este chiar mai mare.

 

Etansari sigure

 In noua conexiune Lapp, etansarea aferenta iesirii cablului este produsa in timpul turnarii prin injectie, adica cablul este fixat ferm in pozitie. Pe partea servomotorului, conectorul are o garnitura de profil care este fixata si presata. Garnitura este fixata in pozitie prin niste suporturi. Avantajul este ca garniturile nu mai pot fi pierdute. Acest lucru asigura ca conectorul ramane strans si impiedica izolatia cablului sa alunece din carcasa chiar si atunci cand se indoaie puternic. Lapp a dezvoltat o procedura similara de injectie folosind diferite materiale plastice intr-un singur proces de productie a cablurilor de alimentare pentru BMW. Acum a transferat acesta procedura cablurilor servo pentru motoarele Alpha 02 de la Fanuc.

 Conexiunea ecranului este realizata in timpul montarii semi-automate a conectorului. Aceasta este realizata, de asemenea, o noua metoda, in care se impinge un inel peste ecranul de protectie a cablurilor si un fir este fixat intre ele. Firul duce la un contact corespunzator pe conector, in cazul in care acesta este crimpat, impreuna cu ceilalti conductori. Aceasta creeaza o conexiune foarte durabila, care este etansa la gaz si protejeaza contactul de oxidare. Conectorul are un total de zece pini, dintre care sase sunt alocati.

 

 Prelucrarea conductorilor

 Cand vine vorba de asamblare, detaliile sunt importante. Deoarece exista un conector circular suplimentar, pozitionat langa conectorul cu lame de pe unitate, conectorul cu lame pentru seria Alpha 02 de la Fanuc are o forma asimetrica, conica. Acest lucru inseamna ca fiecare conductor din conector trebuie sa fie taiat la lungime diferita. Firul mentionata mai sus, care creeaza conexiunea la impamantare, trebuie sa fie cel mai lung. Acest lucru se datoreaza faptului ca Asociatia Germana de Inginerie Electronica (VDE) precizeaza ca acest contact trebuie sa fie ultimul deconectat, de exemplu daca cablul este scos din conector intr-un accident. Asigurarea lungimii potrivite pentru toti conductorii, ca toate contactele sertizate sunt securizate, incapsulandu-le si formandu-le cu doua materiale plastice si facand posibila repetarea automata a acestui proces de mii de ori, necesita o vasta experienta de specialitate.

  Lapp a castigat aceasta experienta prin lansarea ÖLFLEX CONNECT SERVO, o gama de cabluri standardizate produse intr-un proces semi-automatizat. Alaturi de cablurile servo pentru motoarele Alpha 02 de la Fanuc, gama cuprinde si servo-cabluri pentru motoare de la Siemens, SEW si Rockwell, toate fabricate in proces semi-automatizat. Sunt planificate standarde suplimentare. Pentru controlere, Lapp ofera, de asemenea, un conector pentru noua generatie de controale de tip book-format de la Siemens. Astfel, Lapp este singurul producator care ofera o alternativa rentabila pentru produsele Siemens.

 

 Asambluri pe raft

 Cablurile servo pentru motoarele Fanuc sunt sigilate bine si previn accidentele, oferind beneficii reale utilizatorilor. In plus, nu mai trebuie sa va faceti griji cu privire la procesul prelungit de asamblare pe masina, cu toate riscurile de eroare pe care le prezinta acest lucru. In Europa, aceste cabluri sunt disponibile acum exclusiv prin Fanuc, in SUA si in Asia, de asemenea, direct prin Lapp. Cablul asamblat este listat in UL, facandu-l aprobat pentru vanzare in America de Nord.

 In viitor, Lapp intentioneaza sa utilizeze procesul de fabricatie testat pe unitatile Fanuc pentru alte cabluri asamblate, nu doar pentru cabluri servo. Acesta va fi, de asemenea, utilizat pentru alte aplicatii, cum ar fi variantele suplimentare de incarcare pentru vehiculele electrice.