e-Shop

Senzatiile tari, sub control perfect

Fritt Fall a fost una dintre atractiile majore ale parcului tematic Gröna Lund din Stockholm de peste 20 de ani. Pentru a se asigura ca nu se intampla nimic in timpul unei caderi libere de la o inaltime de 80 de metri, intregul sistem de control a fost inlocuit recent, folosind cabluri LAPP.

"Fritt Fall" atinge o viteza de 100 km / h in mai putin de trei secunde.

"Fritt Fall" atinge o viteza de 100 km / h in mai putin de trei secunde.

Fritt Fall nu este pentru cei slabi de inima. Pana la 4000 de vizitatori pe zi se pot bucura de cea mai mare atractie a parcului tematic Gröna Lund de pe insula Djurgarden din capitala Suediei, Stockholm. Pasagerii sunt ridicati la o inaltime de 80 de metri, cu o viteza de trei metri pe secunda, inainte de a cadea in groapa fara fund ,"caderea frunzei" inseamna "cadere libera". In mai putin de trei secunde se ajunge la 100 km / h, o placere uluitoare, cel putin pentru unii si in care nu ar fi trebuit sa mancati mult inainte. Daca suna prea plictisitor pentru tine, poti sa stai in gondola Fritt Fall Tilt, care este inclinata inainte cu 20 de grade inainte de a cadea. Caderea este deosebit de infricosatoare, deoarece franele magnetice puternice sunt actionate doar cu putin timp inainte de impactul cu solul, salvand pasagerii, cu o decelerare de 3,5 ori mai mare decat acceleratia gravitationala.


Reparatie generala dupa 20 de ani


Desigur, iluzia pericolului este doar o iluzie. Turnul Fritt Fall Power, asa cum a fost initial numit, nu a generat nici un accident timp de 20 de ani. In 1997, a fost transformat dintr-un turn de observatie pur in cea mai mare atractie a parcului, in acelasi loc in care Stockholmer s-a bucurat de el inca din secolul al XVIII-lea. Chiar daca parcul este deschis doar din aprilie pana in septembrie, 20 de ani in climatul aspru suedez este o lunga perioada de timp, asa ca Gröna Lund Tivoli AB, operatorul parcului de distractii, a decis sa revizuiasca Fritt Fall in iarna 2017/18. Sistemul de control a fost inlocuit inclusiv toate cablurile. Acestea nu numai ca trebuie sa reziste la sarcini mecanice ridicate, dar si la ploaie, la lumina soarelui si la rozatoare. Toti producatorii respecta standardele de siguranta in conformitate cu directiva aplicabila a masinii. Fritt Fall a fost modernizat la acest ultim standard de siguranta. Printre altele, sunt utilizati senzori dubli, cu doua canale, care ofera redundanta daca unul dintre senzori s-ar defecta.
Incredere in LAPP Miltronic
Jesper Frantzén a gasit rapid un furnizor de incredere pentru sistemele de conectare. Directorul departamentului electric al Gröna Lund avea deja contact cu Fredrik Gustafsson de la LAPP Miltronic AB la Nyköping pentru cateva proiecte mai mici. Pentru intretinerea altor atractii, cum ar fi roller-coaster Insane, cu scaunele sale orientate lateral, cu rotatie completa, turnul de cadere Ikaros cu scaunele reversate sau caracatita rotativa Bläckfisken, Frantzen a comandat conectorii industriali EPIC® Signal M23, precum si cabluri din gama H01N2 si ÖLFLEX® CRANE. "Am fost foarte multumiti de toate produsele folpsite", relateaza Frantzén.

 

LAPP Miltronic, care apartine LAPP din 2008, a fost desemnat furnizor pentru contractul de de reinnoire a sistemului de control al Fritt Fall. Compania a fost in masura sa furnizeze toate produsele necesare in conformitate cu un calendar strict in mai multe transe, deoarece instalarea cablurilor urma sa perturbe cat mai putin celelalte lucrari de renovare. Mai intai au fost instalate cablurile de control, apoi cablurile de date. Pentru a economisi timp in procesul instalarii, Frantzén a decis sa comande cabluri preasamblate. LAPP Miltronic le-a procesat la lungimea corespunzatoare si le-a echipat cu conectorii necesari.


Cabluri pentru forta si date


Cablurile transmit semnale de la senzorii inductivi si de la alti senzori la sistemul de comanda central. Acest sistem controleaza supapele electromagnetice, dispozitivele de actionare si alte componente. Gröna Lund Tivoli AB a instalat urmatoarele cabluri LAPP in Fritt Fall:
Cablurile de forta si comanda sunt din familia ÖLFLEX® CLASSIC 400 P. Acestea servesc drept cabluri de control si de alimentare si conecteaza, de exemplu, cutiile de conectare ale senzorilor, limitatorii de pozitie si barele de alimentare. Este, de asemenea, folosit pentru alimentarea cilindrilor hidraulici. ÖLFLEX® 400 P este deosebit de durabil in medii dure, datorita materialului mantalei foarte durabil din poliuretan (PUR). Este rezistent la ulei si UV, ceea ce este la fel de important deoarece unele sectiuni ale cablurilor sunt instalate in exterior si expuse la lumina soarelui. Cablul este de clasa 5 de flexibilitate, cu lite fine si prin urmare, este foarte rezistent la vibratii.

 

In plus, in Fritt Fall urmatoarele cabluri sunt utilizate:


ÖLFLEX® SERVO FD 798 CP pentru encoderul motorului de ridicare, ÖLFLEX® FD 855, ETHERLINE® H FLEX® CAT.5e in panourile de comanda, ÖLFLEX® SERVO 2YSLCYK-JB 3X95 + 3G16 BK pentru alimentarea motoarelor de ridicare de 75kW / 150A si a ventilatoarele lor de racire .
Cablurile sunt atat de robuste incat pot rezista la ploaie si la lumina UV timp de multi ani. In plus, cablurile sunt rezistente la ulei, iar unele au si protectie impotriva rozatoarelor. Cablurile conecteaza panourile de comanda ale operatorului din baza turnului cu camera motorului din partea superioara. Ele sunt situate in casa liftului din interiorul turnului si au fost pozate pe scari de cabluri. In timpul reviziei, toate dulapurile de comanda si consolele au fost inlocuite.
"Datorita cooperarii excelente cu LAPP, Fritt Fall va continua sa indeplineasca cele mai inalte standarde de siguranta in viitor", spune Jesper Frantzén. "Si oaspetii nostri se pot delecta cu o placere infioratoare."

Aproximativ 4000 de vizitatori se bucura de senzatii tari la Fritt Fall in fiecare zi.
Fotografii: Gröna Lund