e-Shop

Testarea individuala protejeaza impotriva crizelor

Cablurile industriale trebuie sa functioneze fara intrerupere timp de multi ani. Desi standardele aplicabile in acest domeniu descriu cerintele generale privind constructia cablurilor si materialele utilizate, aceste detalii nu sunt, uneori, suficiente pentru aplicatii speciale. Producatorii de cabluri pot gasi solutii in astfel de cazuri prin consultari individuale cu clientul si prin utilizarea unor proceduri de testare speciale, dezvoltate punctual pentru fiecare gen de aplicatie.

Testarea individuala protejeaza impotriva crizelor

De exemplu, in lanturile port cablu, eforturile mecanice la care sunt supuse cablurile sunt deosebit de ridicate. In cazul in care cablurile din lanturile port cablu sunt pozate incorect sau raza de indoire este mai mica decat cea acceptata de cabluri, acestea nu se mai pot misca liber si pot duce la deteriorarea lor.

O pozare incorecta poate conduce la miscari de torsiune care se propaga in lungul cablului in timpul miscarii lantului port cablu si conduce in timp la distrugerea cablului. Agentii de curatare, substantele bazice sau acide nu sunt intotdeauna compatibile cu materialele plastice utilizate de producatorul de cabluri. In acest caz, pot aparea reactii chimice care conduc la distrugerea sistemului de izolatii sau la fenomene de imbatranire . Cablurile pot fi de asemenea deteriorate de procesele de incalzire care apar in zonele cu rezistenta de contact marita. Expunerea materialelor izolante la supratemperaturi conduce la imbatranirea lor si la scaderea flexibilitatii acestora conducand la aparitia defectelor.

Toate aceste exemple arata ca atunci cand selectati un anumit cablu, este foarte important sa clarificati intotdeauna bine in prealabil daca este necesar pentru o aplicatie standard sau daca trebuie sa indeplineasca cerintele individuale.

Standardele internationale sunt in vigoare pentru toate cablurile utilizate in industrie si in constructii iar acestea trebuie luate in considerare in timpul proiectarii. In cazul cablurilor de comanda, standardele se refera in special la structura generala a cablului, conductorii, izolarea si identificarea acestora , materialul pentru manta, comportamentul la foc, testarea si reglementarile CE. Desi standardele DIN si VDE sunt standarde generale, aplicatiile specifice din domeniul industrial sau producerea de energie nu sunt pe deplin acoperite de aceste standarde generale.

In consecinta, utilizatorii nu sunt in masura sa evalueze exact care sunt limitele pentru produsele pe care le utilizeaza sau in ce zone nu sunt potrivite. De multe ori, rezultatul este functionarea necorespunzatoare a cablului. In consecinta, standardele ar trebui privite in primul rand un set de reguli obligatorii carora trebuie sa li se adauge ajustari specifice in functie de necesitatile aplicatiilor speciale.

Producatorii si utilizatorii pot decide impreuna ce proprietati trebuie sa aiba un cablu - de exemplu, in ceea ce priveste posibilele proprietati de indoire sau rezistenta la torsiune. Poate fi o idee buna ca clientii sa trimita producatorului probe de anumite substante agresive, cum ar fi uleiurile speciale sau fluidele hidraulice care vor intra in contact cu cablul, astfel incat producatorul sa poata testa in prealabil daca acestea vor deteriora cablul sau nu.

Producatorii efectueaza, in general, teste specifice aplicatiei pentru a testa comportamentul cablurilor intr-un anumit context. In conformitate cu DIN VDE 0276 [2], se face o distinctie intre trei proceduri diferite de testare: testarea de tip trebuie efectuata inaintea lansarii in piata a cablurilor si conductorilor. Aceste teste verifica potrivirea caracteristicilor functionale cu cerintele impuse. Producatorul trebuie sa repete acest test la fiecare cinci ani sau imediat ce au loc modificari asupra structurii, materialelor sau procesului de productie. Testele de selectie trebuie efectuate pe loturi de produse alese la intamplare la intervale regulate de timp pentru a verifica daca produsul ( cablul ) este in conformitate cu specificatiile tehnice. In cele din urma, testele de rutina se refera la testarea continua a tuturor produselor inainte de a parasi fabrica.

Testarea individuala protejeaza impotriva crizelor

Lapp Group are un centru extins de testare unde cablurile si conductorii sunt testati in conditii similare aplicatiilor industriale. Pentru cablurile destinate utilizarii in lanturile port cablu, este important sa se testeze durata de functionare mecanica si numarul de cicluri de indoire posibile la diferite viteze de miscare si raze de indoire. Testele trebuie sa asigure ca nici siguranta functionala electrica, nici transferul de date nu sunt perturbate. Echipamentul de testare din centrul de testare intern al companiei efectueaza teste de anduranta extinse cu cabluri flexibile in lanturi port cablu la lungimi variabile de deplasare de la trei la douazeci de metri. Posibilitatea de accelerare de pana la 70 m / s² sau 7 G este mai mare decat acceleratia unei masini de curse de Formula 1 in timp ce este in viraj sau un astronaut in timpul decolarii. Vitezele de deplasare ajung la 5 m / s, iar razele de indoire variaza intre 28 si 250 mm. Computerele monitorizeaza permanent parametrii electrici si rata de transfer a datelor. Acest lucru inseamna ca sistemele de testare pot detecta orice defectiuni care apar inca de la inceput. Rezultatele testelor sunt integrate direct in dezvoltarea produsului.

Inginerii de proiectare - dezvoltare Lapp au la dispozitie o facilitate dedicata pentru testarea aplicatiilor foarte dinamice. Manevrele bruste sustinute, incluzand franarea si accelerarea cu parametrii dinamici extrem de mari ajuta la identificarea rapida a tuturor componentelor prost concepute. Numai produsele care trec aceste teste extrem de exigente sunt lansate pe piata.

In industria roboticii, specialistii Lapp testeaza daca cablurile sunt capabile sa reziste la miscari constante la viteze variabile, cum ar fi de exemplu, cele executate de un robot de sudura in productia de autovehicule. Viteza generala a ciclului trebuie sa fie cat mai mare posibil, astfel incat productia sa poata fi cat mai eficienta din punct de vedere al costurilor. Se observa aici importanta cablurilor robuste.

Pentru cablurile care sunt destinate in mod special in industria turbinelor eoliene, cea mai importanta caracteristica este rezistenta la torsiune cu miscari lente, dar unghiuri mari de rotatie. Deoarece aceste cabluri fac adesea parte din sistemele utilizate pentru a proteja impotriva loviturilor de trasnet, rezistenta de contact este deosebit de importanta. Avand in vedere acest lucru, constructorii de sisteme includ valori limita foarte mici pentru rezistenta de contact in specificatiile de performanta. Aceste cabluri pot fi testate din punctul de vedere al proprietatilor mecanice si electrice in centrul de testare al Lapp. O alta cerinta importanta este legata de rezistenta la apa sarata a conectorilor. De asemenea, inginerii Lapp pot efectua acest test intern.

Casa liftului de saisprezece metri dintr-o cladire logistica este perfecta pentru reproducerea realista a turnului si a nacelei din acest tip de instalatie de producere a energiei electrice. Conceptul sistemului de testare, in care toate punctele de fixare pentru cabluri sunt construite exact asa cum se afla in conditii reale, a fost implementat o singura data in Europa. Cele mai multe sisteme de testare sunt construite diferit in ceea ce priveste suspensia cablului, cele mai multe nu sunt atat de mari si, prin urmare, nu reproduc realitatea unei turbine eoliene atat de precis.

Sistemul de testare a fost construit datorita cerintei unuia dintre cei mai mari producatori germani de turbine eoliene, care dorea sa demonstreze ca cablurile din turnurile sale eoliene puteau fi rotite cu pana la 150 ° pe metru fara a suferi nici un fel de deteriorare. In mod normal, este posibil doar sa se precizeze exact unghiul de rotatie al nacelei, nu cel al cablului. Acest tip de dovada reprezinta, prin urmare, un factor de siguranta crescut in comparatie cu alte sisteme. Inginerii Lapp pot furniza aceasta dovada cu ajutorul centrului de testare de 12 metri. In plus, conditiile de testare ofera informatii valoroase privind modul in care se comport diferite variante constructive si materiale utilizate in realizarea de cabluri . Informatiile relevante sunt utile pentru dezvoltarea unor noi tipuri de cabluri care vor fi utilizate pentru generarea energiei eoliene.

Modul tehnic de functionare se bazeaza pe reproducerea exacta a miscarii de torsiune. Cablurile sunt fixate in functie de pozitia lor reala de montare si sunt rotite, suspendate liber, pe intreaga lor lungime, printr-un servo mecanism amplasat in partea superioara a constructiei. Chiar si bucla la care cablurile sunt legate pe drumul spre transformatoare si dulapurile de comanda din partea inferioara a turnului sunt rasucite asa cum ar fi intr-o adevarata turbina eoliana. Camerele monitorizeaza in mod constant procesul din interiorul sistemului si inregistreaza evenimentele anormale, cum ar fi uzura abraziva si eventualele deteriorari ale cablurilor datorate oscilatiilor.

Sistemul de testare al solutiilor destinate energiei eoliene a furnizat informatii complet noi, de exemplu in ceea ce priveste buclele, care execute miscari mult mai mari decat se anticipase anterior. In a treia rotatie a nacelei, bucla este supusa la o torsiune extrema si este scurtata drastic. Aceste fenomene nu pot fi detectate in instalatiile de testare conventionale, care au de obicei o inaltime de pana la 2,5 metri. Perspectivele dobandite la Lapp cu noul sistem de testare sunt integrate direct in constructia de noi cabluri pentru a satisface si mai bine cerintele speciale ale industriei energiei eoliene.

Analizele materiale care depasesc criteriile - cum ar fi tensiunea mecanica la tractiune, alungirea la rupere inainte si dupa imbatranire, intarzierea propagarii focului sau absenta halogenilor - stipulate in standardele actuale sunt de asemenea efectuate la centrul de testare Lapp. De exemplu, specialistii in calitate testeaza rezistenta materialelor folosind procedurile de imbatranire artificiala si efectueaza teste climatice folosind simularea intemperiilor. Folosind tehnici complexe de analiza a materialelor, de exemplu spectrometer de ultima generatie, ei sunt capabili sa afle exact din ce sunt compuse materialele si ce proprietati termice au.

Exemplele de probleme potentiale si procedurile de testare personalizate descrise aici arata ca cerintele legale si cerintele standardelor nu sunt suficiente pentru a reprezenta complexitatea tuturor aplicatiilor care apar in realitate. Este necesar sa se efectueze teste individuale pe langa testele standard, astfel incat sa poata fi indeplinite cerintele speciale si sa se obtina cunostinte pentru imbunatatirea continua a gamei de produse. Producatorii de cabluri care comunica cu clientii lor si care incorporeaza in mod continuu procese noi in procedurile lor de testare sunt intr-o pozitie mai buna pentru a garanta durabilitatea si calitatea produselor lor si, prin urmare, au un avantaj fata de competitori.

Produse testate in laboratoarele Lapp
Produse testate in laboratoarele Lapp
Produse testate in laboratoarele Lapp
Produse testate in laboratoarele Lapp
Produse testate in laboratoarele Lapp
Produse testate in laboratoarele Lapp