e-Shop

Despre cablurile de PROFINET

Sistemele de transmitere a datelor in mediul industrial sunt caracterizate de aspecte care trebuie cercetate cu maxima atentie deoarece la final, intreruperea transmiterii datelor are acelasi final, indiferent de cauza : intreruperea unui flux de productie si pierderi financiare.

Despre cablurile de  PROFINET

Cauzele pot fi multiple, de la materiale de izolatie inadecvate pentru agresiunile chimice prezente in zona pana la incompatibilitatea sistemelor de ecranare cu zgomotul electromagnetic creat de actionarile prin electronica de putere. Inginerul proiectant sau inginerul de mentenanta trebuie sa se asigure ca selectia produselor folosite este conforma cu toate cerintele impuse de tipul de aplicatie. Acest aspect se refera atat la frecventa maxima de transfer a datelor pe care reteaua trebuie sa o asigure cat si la celelalte aspecte care pot sa apara in aplicatiile reale : miscari repetitive, agresiuni chimice sau termice. Deoarece o retea este compusa din mai multe tipuri de produse ( cabluri, conectori, switch-uri, patch-paneluri, etc ) trebuie avut permanent in vedere ca cea mai slaba veriga din lant stabileste capabilitatea intregii retele. Este inutil sa cablam cu un cablu Cat 7A daca vom utiliza conectori RJ45 Cat 5e. Performantele retelei vor fi limitate la Cat 5e. Regula se aplica tuturor elementelor cuprinse intr-o retea industrala si ca urmare aceasta trebuie proiectata judicios.

Lapp Group a dezvoltat in conformitate cu realitatile industriei contemporane mai multe solutii de cabluri si conectori  destinate transmiterii datelor in retelele industriale.

Unul dintre cele mai utilizate standarde de transmitere a datelor in mediul industrial este standardul PROFINET.

Standardul PROFINET este definit de IEC 61918 si si-a dovedit eficienta in  zonelor industriale. Acest standard stabileste un set de reguli care trebuie urmate pentru cablarea unei retele de date in interiorul si intre automatizarile industriale sau intre ariile de productie.

Lapp Group este parte a PNO ( PROFINET ORGANIZATION ) si a participat activ, prin intermediul specialistilor din grup la realizarea acestui standard.

Cablurile de PROFINET sunt realizate in tipologii diferite care sunt definite de standardul IEC 61784-5-3. Reglementarile acestui standard se refera atat la retelele care au ca suport de transmitere cablurile cu conductori din cupru cat si pentru retelele care utilizeaza cabluri de fibra optica.

Tipul A de cabluri de PROFINET sunt destinate pozarii fixe fiind realizate cu conductori solizi ( unifilari ).

Tipul B de cabluri sunt destinati pozarii flexibile, cu miscari de indoire posibile dar fara a fi apte de miscari repetitive, specifice aplicatiilor de tip lant port cablu. Conductorii sunt litati, realizati din cate 7 lite.

Tipul C de cabluri de PROFINET sunt destinate aplicatiilor de tip lant port cablu sau miscarilor repetitive de torsiune. Pentru aceste aplicatii conductorii sunt constituiti din 19 lite extra fine care asigura functionarea corecta.

Pentru procesele industriale in care nu trebuie transmise pachete mari de date se folosesc uzual cabluri cu 2 perechi de conductori. Aceste cabluri permit transferul datelor cu pana la 100 Mbit / s. Atunci cand este necesara transmiterea de date cu rate ridicate, se utilizeaza cabluri de date cu 4 perechi de conductori. Aceste cazuri apar de exemplu in aplicatiile in care sunt utilizate camere video care trebuie sa asigure identificarea componentelor prin analiza imaginilor. Cantitatea de date care trebuie transmisa catre sistemul de procesare este atat de mare incat sunt solicitate rate de transfer de pana la 10 Gbit/s.

Lapp Group a incercat sa usureze selectia produselor necesare realizarii retelelor.

 

Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati catalogul Lapp disponibil aici.