e-Shop

12 teze despre viitor la LAPP

Articol scris de Georg Stawowy si Patrick Olivan, LAPP

Este dificil sa faci predictii, in special despre viitor - aceasta afirmatie ii este atribuita lui Niels Bohr, si Samuel Goldwyn, Mark Twain, Robert Storm Peterson si multi altii. Si, in timp ce este greu de argumentat afirmatia, este un obiectiv de baza al managementului inovativ care trebuie sa faca doar asta: sa prevada posibile evolutii si, probabil, si sa obtina directii si sa defineasca actiuni.

lapp-goes-digital

Motivul pentru care predictiile sunt atat de dificil de facut se datoreaza unor serii de motive. Pe de o parte, trebuiesc facute ipoteze cu privire la modul in care tendintele sau instrumentele de astazi se vor dezvolta. Pe de alta parte, pentru fiecare tendinta sau instrument care existent, de obicei, gasim o tendinta contrara care o incetineste sau o inverseaza. De exemplu, exista tendinta de mobilitate, in care ne deplasam din ce in ce mai des intre locuri din intreaga lume si contra-tendinta de a fi inradacinat intr-un loc, in locuinta proprie, in care dorim din ce in ce mai mult sa ne simtim ca acasa si in siguranta. Sau tendinta spre digitalizare, in care viata noastra se desfasoara tot mai mult pe internet, si contra-tendinta de mindfulness, care ne incurajeaza sa ne aparam de cresterea tehnologizarii si de a pune natura in prim plan.


La LAPP, am abordat viitorul folosind metodologia retropolarii. Am facut un salt in anul 2050 si de acolo ne-am uitat inapoi la 2030. Acest lucru permite o schimbare de perspectiva care nu doar extrapoleaza trecutul in viitor, ci trateaza mai liber si mai radical viitorul. Primul pas in metodologie a fost analizarea modului in care va arata anul 2050 in aproximativ 12 studii despre viitor. Am filtrat si am adunat "megatrends"-urile de baza. Pentru fiecare tendinta, am identificat diferite scenarii si am selectat cel mai relevant scenariu pentru LAPP. Suma a reprezentat o colectie de scenarii relevante in 2050. Nu este vorba de a prezice viitorul exact, ci de a defini puncte de orientare care sa permita planificarea si concentrarea activitatilor de inovare.

Astfel, Consiliul de Administratie LAPP a examinat implicatiile pe care le-ar avea asupra companiei in anul 2030, definind astfel 12 teorii:

1. Vanzarile online vor creste

De cativa ani incoace, canalele digitale au reprezentat o pondere semnificativa din vanzarile LAPP, iar aceasta cota va continua sa creasca puternic - prin intermediul platformelor proprii, cum ar fi magazinele online, EDI, si, probabil, si prin intermediul platformelor deschise in viitor. Aici este cruciala gasirea echilibrul potrivit.

2. Cerintele clientilor sunt determinate si transmise digital

Noile tehnologii digitale fac posibila recunoasterea digitala a nevoilor clientului si transformarea acestora intr-o comanda. Aportul uman devine din ce in ce mai putin necesar. Sistemele inteligente precum LAPP e-Kanban sau Smart Cable Drum pot declansa comenzi complet independente - acest lucru permite cumparatorilor si personalului de vanzari sa se concentreze mai mult pe alte subiecte.

3. Nici un cablu fara date

Fiecare masinarie si fiecare componenta activa vor avea propria adresa IP in viitor. Aceasta inseamna ca fiecare componenta este conectata, accesibila si controlabila. De aceea ajungem la concluzia ca nu vor mai exista cabluri de alimentare pure, fiecare cablu va transmite si date.

4. Tehnologiile wireless devin o parte “naturala” a solutiilor noastre de conectivitate

Tehnologiile wireless deschid numeroase posibilitati - de exemplu in domeniul masinilor mobile. LAPP, ca furnizor de solutii de conectare, trebuie sa fie, de asemenea, in masura sa ofere acest lucru.

5. Miniaturizarea va necesita solutii de conectivitate mai compacte, usoare

Miniaturizarea va fi de neoprit: cipuri, senzori si masinarii- toate devin din ce in ce mai mici si mai puternice. Se va naste astfel o noua cerinta: cabluri mai mici, conectori si alte componente de conectivitate.

Tambur de cablu inteligent

Tambur de cablu inteligent

6. Personalizarea necesita flexibilitate inalta in ceea ce priveste livrarea

Clientii devin din ce in ce mai “prosumers” (Producer + Consumer). Se asteapta sa poata adapta produsul achizitionat la cerintele lor. Unii clienti vor avea o mare nevoie de individualizare, altii vor avea nevoie mare de viteza. Acest lucru necesita, printre altele, un lant de aprovizionare segmentat si diferentiat.

7. Miscorarea radicala a timpului dintre plasarea comenzii si livrare

Ciclurile de productie si logistica sunt din ce in ce mai flexibile si mai rapide. Ambele permit o micsorare enorma a termenelor de livrare.

8. Pana la 80% dintre procesele de afaceri vor fi digitalizate

Pe masura ce individualizarea creste complexitatea, lucrul eficient este necesar pentru a absorbi cresterea costurilor. Acestea sunt realizate prin digitalizare, fie ca este vorba de configuratoare online sau interfete automate de comanda in productie.

9. Modularizarea produselor

O alta parghie catre personalizare la preturi competitive este modularizarea. Datorita designului modular al produselor, se pot face economii si pentru cantitati mai mici.

10. Nici o vanzare fara un proces clar de reciclare

Durabilitatea si reciclarea devin cerinte centrale. Decizia de cumparare va depinde de asigurarea reciclarii. In plus, deficitul previzibil de resurse importante creeaza un stimulent suplimentar pentru reciclare .

11. Activitatile cresc exponential in Asia

Populatia in crestere rapida din regiunea Asia-Pacific si prosperitatea rapida a clasei de mijloc („Urmatorul miliard”) vor creste in mod disproportionat puterea economica a Indiei si Chinei. In plus, zona economica a ASEAN este de asteptat sa recupereze puternic din punct de vedere economic. Indonezia este de asteptat sa fie una dintre cele mai mari zece economii din lume pana in 2050. Prin urmare, trebuie sa continuam sa ne dezvoltam si sa extindem prezenta noastra in Asia pentru a putea servi aceste piete in mod corespunzator.

12. Dezvoltarea competentelor in IT

Digitalizarea redefineste competentele si abilitatile care vor deveni un “must-have” in compania LAPP. Separarea afacerii de IT, asa cum a fost pana acum, nu este un model fiabil de viitor. Fiecare individ din companie se va confrunta cu probleme legate de IT. Prin urmare, notiunile de IT create de digitalizare vor fi elementare.

Aceste 12 teze reprezinta o combinatie intre previziuni ale anului 2050 si previziuni din prezent, pentru a evidentia nevoile de actiune pentru urmatorii ani. Aceste scenarii servesc ca ghiduri mentale in dezvoltarea ciclului strategiei viitoare la LAPP. In acest fel, ne asiguram ca problemele viitoare relevante sunt luate in considerare in elaborarea strategiei.