Cabluri catre crater
Hekla este unul dintre cei mai activi vulcani ai Islandei. Oamenii de stiinta incearca sa foloseasca o retea de seismometre pentru a evalua micro miscarile din interiorul muntelui si sa avertizeze asupra unei eruptii iminente. Conectarea acestei retele necesita un cablu deosebit de performant de la LAPP, deoarece mediul in muntii din Islanda este extrem de dur.
Vulcanii reprezinta o mare parte a Islandei, impreuna cu gheizerele si fiintele imaginare ca elfii si sunt la fel de mult ca o parte din Islanda ca gheizerele, elfii si trolii. Unul dintre cele mai activi si periculosi vulcanii este Hekla, situat in partea de sud a insulei. Erupe aproximativ la fiecare zece ani, ultimele eruptii fiind in 1970, 1980, 1991 si 2000, aruncand jeturi de cenusa de pana la 30 de kilometri in cer. De la ultima eruptie din 2000, vulcanul pare sa fie intr-o stare de acalmie atipica. Aceasta este o veste buna pentru turisti, care au venit in numar mare sa urce pe coasta craterului la 1.491 de metri deasupra nivelului marii. Dar asta face geofizicienii nervosi. "Hekla ar putea izbucni in orice moment", avertizeaza Martin Möllhoff, "si cu cat aceasta perioada linistita continua, cu atat mai violenta va fi eruptia". Geofizicianul german lucreaza la Scoala de Fizica Cosmica a Institutului de Studii Avansate din Dublin, Irlanda. Aici conduce divizia tehnica care utilizeaza seismometre pentru a monitoriza nenumarati vulcani din intreaga lume, inclusiv Hekla. Daca seismometrele detecteaza miscari minore in pamant se declanseaza alerta rosie.
Acest lucru se datoreaza faptului ca ultimele eruptii au fost detectate prin in curbele de masurare seismica cu un avans de 30 pana la 80 de minute. Ca urmare, toti vizitatorii la Hekla trebuie sa descarce o aplicatie pe telefonul smartphone care primeste mesaje de avertizare prin SMS
Detectarea semnelor de avertizare
Echipa lui Möllhoff este in curs de instalare a sase seismometre deasupra lui Hekla. Fiecare dintre acesti cilindrii metalici contine o masa inerta realizata dintr-un aliaj metalic stabil termic. Acesta este pastrata practic nemiscata prin intermediul unei bucle electronice de reactie. Miscarile din sol cauzeaza vibratia carcasei, in timp ce masa interioara nu urmareste miscarea datorita inertiei sale. Se masoara pozitia masei in raport cu carcasa, iar buclele de reactie executa o contrapresiune magnetica sau electrostatica, in functie de model. Tensiunea necesara pentru a genera aceasta forta este valoarea masurata inregistrata digital. Acest lucru face posibila detectarea miscarilor de doar cativa nanometri (1 nanometru = 1 milionime dintr-un milimetru).
Deoarece Hekla ofera atat de putin timp de avertizare, valorile masuratorilor in seismometru trebuie transmise in timp real, neputand fi descarcate la intervale mari de timp. Acest lucru se intampla de obicei prin intermediul modemurilor mobile 3G, dar nu este posibil aici pentru toate cele sase seismometre, deoarece modemul necesita pana la cinci wati de energie electrica. Datorita pozitiei geografice a Islandei, perioadele cu insolatie sunt scurte vara si lipsesc ce desavarsire iarna deci celulele solare nu sunt o alternativa viabila pentru alimentarea seismometrelor. De aceea, echipa lui Möllhoff a decis sa utilizeze un cablu din LAPP pentru a transfera datele. Acest cablu transfera date si de asemenea, energia necesara pentru a functionarea seismometrele, care este generata de trei turbine eoliene mici independente. Fiecare turbina eoliana este sustinuta de o celula solara pentru a compensa perioadele de vant scazut in timpul verii.
Cablul a fost furnizat de Johan Rönning, liderul pietei pentru echipamente electrice din Islanda. Johan Rönning importa si vinde produse LAPP in Islanda si furnizeaza componente electrice la cele mai multe instalatii geofizice. Compania lucreaza cu LAPP din 1985. "Suntem foarte multumiti de cooperare", spune Óskar Gústavsson, managerul economic la Johan Rönning. Gústavsson lauda sprijinul excelent din partea expertilor experimentati ai LAPP: "Sunt, de asemenea, foarte promti la livrare".
Peste roca vulcanica ascutita
Distantele dintre turbinele eoliene, centrele de transfer de date si seismometrele sunt relativ scurte. In multe sectoare, LAPP este cunoscut pentru faptul ca nu dispune de cantitati minime de comanda. Acest lucru a permis oamenilor de stiinta sa comande cei trei kilometri de cablu de care aveau nevoie pentru intreaga lor instalare. Dar argumentul principal in favoarea cablului LAPP a fost robustitatea sa. Piatra vulcanica dura face imposibila instalarea unui cablu in subteran, ceea ce inseamna ca trebuia sa fie pozat pe roci ascutite. Aici trebuie sa reziste la abraziunea mecanica si la temperaturi sub zero in iarna islandeza. Zapada poate aparea si pe tot parcursul anului. Un alt factor important este caldura. Aici, deasupra crustei subtiri a Ridgei Mid-Atlantic, stanca poate fi foarte calda. Geofizicii au masurat temperaturi de 50 grade Celsius la o adancime de doar jumatate de metru. In plus, gaze puternic corozive sunt ejectate in diverse locuri prin fisurile scoartei. In ceea ce priveste partea pozitiva, acest peisaj inospitalier nu este atractiv pentru nici un animal salbatic, nici macar pentru rozatoare.
Selectare a cablului potrivit a cazut in sarcina lui Bergur Bergsson. Inginerul de la biroul meteorologic al Islandei a cautat un cablu Ethernet plin cu gel petrolier, cu patru perechi torsadate, ecranare si o manta exterioara robusta. Colegii lui Bergsson folosesc aceste cabluri in retele de masurare seismica timp de 15 ani, cum ar fi intr-un proiect similar pe Vatnajökull, cel mai mare ghetar din Islanda. Decizia de a alege LAPP a fost, in primul rand, datorita site-ului bun al companiei si functiei de cautare. "Am reusit sa gasim exact ceea ce cautam", spune Bergsson. "LAPP este, de asemenea, o marca de incredere in sectorul cablurilor".
Etans in toate directiile
Pe site-ul LAPP, Bergsson a gasit un cablu exterior pentru conexiuni in telecomunicatii. Cablul are patru perechi torsadate, inconjurat de o banda de plastic acoperita cu aluminiu, care actioneaza ca ecranare. Mantaua exterioara din PE rezista la lumina UV si este transversal rezistenta la apa, ceea ce inseamna ca nu permite patrunderea umezelii prin manta. Daca apa patrunde in capetele cablului, in acest caz la conexiunile cu seismometrul si modemul din centrul de date sau printr-o fisura cauzata de un obiect ascutit, apa este impiedicata sa se raspandeasca prin cablu. Acest lucru se datoreaza faptului ca acest cablu este umplut cu gel de petrol.
Möllhoff crede ca alegerea cablului este una foarte buna. Sursa de alimentare cu curent continuu de 60 V pentru seismometre este stabila, la fel ca si transmisia de date in ambele directii prin perechi separate de fire. Aceasta permite vulcanologilor sa ajusteze setarile seismometrului de departe. Sistemul de masurare pentru primul seismometru instalat functioneaza perfect, colectand 1,5 gigaocteti de date pe luna si transmitandu-l in direct la Reykjavík si Dublin.
Campania de masurare pana la eruptie
Pana in prezent, nu exista nimic care sa sugereze ca Hekla ar putea sa explodeze. Campania de masurare este planificata sa continue pana la urmatoarea eruptie. Scopul este de a descoperi cum se reflecta eruptiile iminente in datele de masurare si de a oferi perspective asupra dezvoltarii unui sistem permanent de avertizare timpurie. Un astfel de sistem ar putea fi instalat si pe alti vulcani. In orice caz, cercetarea continua. Martin Möllhoff: "Exista inca o multime de vulcani pe care nu i-am explorat inca si multe intrebari fara raspuns".
Sursa: Biroul Meteorologic Islandez