e-Shop

LAPP - Un ghid pentru industria 4.0

Datele sunt materia prima a secolului XXI. Transmiterea si mentinerea nealterata a datelor necesita o infrastructura puternica. Asta-i exact ceea ce utilizatorii LAPP obtin - solutii personalizate si sfaturile potrivite, promite Georg Stawowy, membru al Consiliului pentru Tehnologie si Inovare la LAPP.

Ethernet se extinde in comunicarea datelor industriale. Masinariile de ultima generatie sunt conectate la servomotor sau senzor cu Ethernet.

Ethernet se extinde in comunicarea datelor industriale. Masinariile de ultima generatie sunt conectate la servomotor sau senzor cu Ethernet.

Introducerea motorului cu aburi la sfarsitul secolului al XVIII-lea, productia de masa bazata pe motoroarele electrice cu o suta de ani mai tarziu, automatizarea bazata pe calculator din anii 1970 : cand oamenii vorbesc despre industria 4.0, se gandesc frecvent la revolutiile industriale anterioare si cauta caracteristici comune. Exista unele: toate au revolutionat modul in care lucram si producem bunuri si au crescut de mai multe ori productivitatea muncii. De asemenea au implicat noi "materii prime": energie cu aburi, energie electrica, semnale electronice. Industria 4.0 implica un alt pas important inainte: datele reprezinta noua materie prima a secolului XXI. Lumea reala si cea virtuala se reunesc intr-o singura retea globala care este intr-o permanenta dezvoltare deoarece fiecare masina si fiecare "lucru" schimba informatii in interiorul retelei globale.


Acest lucru are consecinte asupra organizarii companiilor de productie, in special in ceea ce priveste fluxul de date. Piramida automatizarii clasice cu nivelul conducerii companiei (ERP) la nivel superior, nivelul de control in centru si nivelul de camp de la baza vor fi inlocuite de o infrastructura fara ierarhii. Analiza si vizualizarea, luarea deciziilor si implementarea acestora in actiuni fizice si inregistrarea informatiilor digitale in cloud si la fata locului vor avea loc constant si simultan deoarece sunt reciproc dependente.

Georg Stawowy, membru al Comisiei pentru Tehnologie si Inovatie la Lapp

Georg Stawowy, membru al Comisiei pentru Tehnologie si Inovatie la Lapp

Bun pentru afaceri


Desigur, revolutia in fabrici va avea un impact asupra afacerilor LAPP - si este probabil sa fie una pozitiva. La urma urmei, daca toata lumea comunica cu oricine altcineva, numarul de conexiuni va creste dramatic. Aceasta este o veste buna pentru liderul de piata mondial in sistemele de conectare integrate. "LAPP creeaza conexiuni in fabrici, masini, pentru fiecare activitate industriala", spune Georg Stawowy, membru al Consiliului pentru Tehnologie si Inovare la LAPP. Chiar daca dispare piramida de automatizare, va fi intotdeauna necesar un nivel inferior care contine infrastructura de baza care transporta datele privind fluxul de materii prime, subansamble sau produse finite.


Ca urmare, tehnologiile de conectare vor fi mai importante ca oricand. Nu numai din punct de vedere al cantitatii, ci si in ceea ce priveste cerintele de calitate, durabilitate si disponibilitate. In ceea ce priveste investitiile intr-o fabrica automatizata, tehnologia de conectare ocupa o pozitie secundara, dar daca nu este fiabila pierderile financiare foarte mari se pot acumula rapid, de exemplu, o linie de asamblare a unei fabrici de automobile care se opreste datorita deficientelor in transmiterea datelor. "O multime de utilizatori au tendinta sa se gandeasca la un cablu sau la un conector ca la o parte secundara, dar din punctul de vedere al importantei lor sunt parti vitale", spune Stawowy.

Sfaturile bune nu sunt costisitoare


Sistemele de conectare si transmitere a datelor contin o multime de know-how. Cerintele pentru tehnologiile de conectare si varietatea acestora sunt in crestere, iar pentru multi utilizatori va deveni din ce in ce mai dificil sa aibe o privire de ansamblu corecta asupra produselor si combinatiilor care sunt potrivite pentru nevoile lor specifice. Exista doua optiuni. Aveti incredere in propria experienta si comandati parti care pot indeplini cerintele dumneavoastra sau obtineti sfaturi de la experti. Aceasta este abordarea recomandata avand in vedere produsele implicate care sunt din ce in ce mai complexe.

Este important sa aveti o intelegere globala care sa depaseasca simpla cunoastere a produselor. "Ne vedem ca pe cineva care intelege clientii nostri si poate sa actioneze ca un ghid", spune Georg Stawowy. Ceea ce inseamna ca LAPP intelege provocarile clientilor si poate sa-si adapteze solutile pentru ei. Acestea includ produsele potrivite din gama LAPP, cu produse personalizate acolo unde este necesar si, de asemenea, cu o crestere din ce in ce mai mare, produse gata de instalare si ingineria aferenta. Stawowy spune: "Aceasta include trainingul clientilor cu cele mai recente cunostinte, prin webinarii sau clipuri explicative, de exemplu". In viitor, aceste activitati de formare vor fi extinse pentru a include subiecte cum ar fi elementele de baza ale tehnologiei de automatizare.

 


O gama completa de produse


Gama de produse LAPP se bazeaza pe aceste principii. Aceasta contine toate componentele cheie pe care un utilizator trebuie sa le utilizeze in conformitate cu principiile Industry 4.0, incluzand o gama imensa de cabluri de date care respecta diferite standarde precum PROFINET sau CC-Link si care acum se extinde pentru a acoperi si distribuirea datelor in medii dure. Vor urma mai multe produse noi. Toti vor adera la filosofia Lapp – sa dam intotdeauna clientului ceea ce are nevoie. Expertii LAPP studiaza sistemele de comunicare in aplicatiile clientului pentru a determina exact care sunt cerintele si cum ar trebui sa arate o solutie ideala. Aceasta va fi baza pentru dezvoltarea ulterioara a gamei. Clientii vor fi din ce in ce mai atrasi de solutia completa, nu de un produs individual.

Aceste activitati vor avea impact asupra vanzarilor LAPP. Aceasta divizie de comunicatii industriale de date creste in prezent cu peste 20% in fiecare an, cu castiguri deosebit de puternice in domeniul brandului Ethernet. Din perspectiva strategica, comunicarea datelor industriale va creste mai mult decat cablurile traditionale de conectare ÖLFLEX® - dar numai in termeni relativi, deoarece aceasta parte a afacerii creste tot in termeni absoluti. Acest lucru nu este deloc surprinzator, deoarece, alaturi de retele, electrificarea continua sa creasca si, impreuna cu aceasta, cererea de cabluri. La urma urmei, electronica de putere, iluminatul sau aerul conditionat necesita alimentare cu energie electrica.

 


Wireless este o amenintare?


Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care le-a primit LAPP in ultima vreme este motivul pentru care inca mai produce cabluri acum cand datele pot fi transmise prin WiFi, Bluetooth sau alte tehnologii fara fir ! In principiu, acest lucru este adevarat, insa intr-un mediu electromagnetic dificil din fabrica, tehnologiile fara fir prezinta diferite dezavantaje, pornind de la stabilitatea conexiunii pana la perioadele de intarziere a semnalelor, ceea ce face dificila crearea de aplicatii in timp real. Deci, fara fir nu inseamna sfarsitul cablurilor; este o solutie eficienta pentru aplicatii specifice intr-o piata in plina ascensiune. Deoarece LAPP tine cont intotdeauna de viziunea clientului, compania lucreaza cu parteneri pentru a oferi solutii de conectare fara fir. Si aici compania intentioneaza sa adauge mai multe componente in gama sa, dupa cum este necesar.

Este dificil sa faci predictii, mai ales despre viitor – spunea Mark Twain. In consecinta, ar trebui sa adoptam o abordare prudenta a speculatiilor cu privire la modul in care se va dezvolta industria in urmatoarele cateva decenii, cand va avea loc o a cincea revolutie industriala si ceea ce va aduce aceasta. Dar Georg Stawowy crede ca avem o idee buna despre urmatorii zece ani : "Vom vedea noi arhitecturi de retea, iar relatiile dintre companii, clienti si utilizatori nu vor mai fi definite de locatia lor sau de asocierea lor cu o companie de sistemele digitale care le conecteaza. Oricare ar aduce viitorul - LAPP va furniza infrastructura pentru aceasta ".