e-Shop

Cablurile LAPP PROFINET® – comunicare fără interferențe

etherline cat 6 a

Când vorbim despre comunicații de date în mediul industrial, aducem în discuție cel mai important standard de Ethernet industrial pentru automatizare -  PROFINET®. Proiectat pentru colectarea datelor și controlul echipamentelor, acest standard oferă o gamă largă de adrese pentru un număr nelimitat de utilizatori și, poate transmite și primi un volum extrem de mare de date, cu o viteză de 10 Gbits/s.

 

LAPP este parte a PNO ( PROFINET ORGANIZATION ) și a participat activ, prin intermediul specialistilor din grup, la realizarea acestui standard, care stabilește un set de reguli ce trebuie urmate pentru cablarea perfectă a unei rețele de date astfel încât să nu apară întreruperea unui flux de producție și, automat, pierderi financiare.

 

Cum să evităm întreruperea de date?

Cauzele pentru întreruperile de date pot fi multiple, de la materiale de izolație inadecvate pentru agresiunile chimice prezente în zonă până la incompatibilitatea sistemelor de ecranare cu zgomotul electromagnetic creat de acționările prin electronica de putere. Inginerul proiectant sau inginerul de mentenanță trebuie să se asigure că selecția produselor folosite este conformă cu toate cerințele impuse de tipul de aplicație. Acest aspect se referă atât la frecvența maximă de transfer a datelor pe care rețeaua trebuie să o asigure cât și la celelalte aspecte care pot sa apară în aplicațiile reale: mișcări repetitive, agresiuni chimice sau termice. Deoarece o rețea este compusă din mai multe tipuri de produse (cabluri, conectori, switch-uri, patch-paneluri etc ) trebuie să avem, în permanență, în vedere că cea mai slabă verigă din lanț stabilește capabilitatea întregii rețele. Este inutil să cablăm cu un cablu Cat 7A dacă vom utiliza conectori RJ45 Cat 5e. Performanțele rețelei vor fi limitate la Cat 5e. Regula se aplică tuturor elementelor cuprinse într-o rețea industrială și,  ca urmare, aceasta trebuie proiectata judicios.

LAPP a dezvoltat mai multe soluții de cabluri și conectori  destinate transmiterii datelor în rețelele industriale.

Cablurile de PROFINET sunt realizate în tipologii diferite care sunt definite de standardul IEC 61784-5-3. Reglementările acestui standard se referă atât la rețelele care au ca suport de transmitere cablurile cu conductori din cupru cât și pentru rețelele care utilizează cabluri de fibră optică.

Tipul A de cabluri sunt destinate pozării fixe fiind realizate cu conductori solizi (unifilari).

Tipul B de cabluri sunt destinate pozării flexibile, cu mișcări de îndoire posibile dar fără a fi apte de mișcări repetitive, specifice aplicațiilor de tip lanț port cablu. Conductorii realizați din câte 7 lițe.

Tipul C de cabluri PROFINET sunt destinate aplicațiilor de tip lanț port cablu sau mișcărilor repetitive de torsiune. Pentru aceste aplicații conductorii sunt constituiți din 19 lițe extra fine care asigură funcționarea corectă.

Pentru procesele industriale în care nu trebuie transmise pachete mari de date se folosesc uzual cabluri cu 2 perechi de conductori. Aceste cabluri permit transferul datelor cu până la 100 Mbit / s. Atunci când este necesară transmiterea de date cu rate ridicate, se utilizează cabluri de date cu 4 perechi de conductori. Aceste cazuri apar, de exemplu, în aplicațiile în care sunt utilizate camere video care trebuie să asigure identificarea componentelor prin analiza imaginilor. Cantitatea de date care trebuie transmisă către sistemul de procesare este atât de mare încât sunt solicitate rate de transfer de până la 10 Gbit/s.

Echipa de specialiști LAPP, vă stă la dispoziție cu soluții personalizate pentru proiectele de Industrial Communication. Mai multe informații aici