e-Shop

Transmiterea datelor in sisteme de lanturi port cablu

Ing. Dan Ciortea

Utilajele de mare productivitate, cu comenzi numerice, au devenit prezente comune in peisajul industrial. Prelucrarile in doua sau mai multe coordonate au impus utilizarea pe scara larga a sistemelor de lanturi port cablu care ghideaza si protejeaza cablurile super flexibile destinate alimentarii cu energie electrica si transmiterii datelor.

Automatizarea din ce in ce mai ridicata a masinariilor industriale conduce la necesitatea transmiterii unor volume din ce in ce mai mari de date in conditii de zgomot electromagnetic crescut, datorat actionarilor alimentate prin electronica de putere.

Transmiterea datelor in sisteme de lanturi port cablu

Grupul LAPP, lider mondial in domeniul cablurilor destinate mediului industrial, vine cu noi solutii de cabluri de date de joasa frecventa destinate aplicatiilor de tip lant port cablu.

Ultimele produse destinate transmiterii de date de joasa frecventa lansate la Expozitia de la Hanovra 2018 sunt UNITRONIC FD Li2YCY(TP) A BE, respectiv UNITRONIC FD Li2YCY(TP) A BA. Din punct de vedere tehnic, structura celor doua cabluri de date de joasa frecventa este similara. Deosebirea este data de modul de codificare prin culori a conductorilor: varianta BE respecta sistemul de codificare DIN 47100, care este explicitat in anexa A9 a Catalogului general Lapp iar varianta BA respecta sistemul de codificare american.

 

Conductorii sunt realizati din lite fine , pana la sectiunea de 0,34 mmp si din lite extrafine pentru sectiunile mai mari sau egale cu 0,5 mmp, conform clasei 6 de flexibilitate.

Izolatia conductorilor este realizata din polietilena, fapt care conduce la o capacitate mai mica. Torsadarea perechilor cu un pas mic reduce efectul interferentelor electromagnetice datorita rejectiei modului comun. Perechile torsadate sunt rasucite la randul lor cu un pas scurt pentru a asigura super flexibilitatea intregului cablu si simetrizarea comportamentului la eforturi mecanice de indoire – dezdoire. Pentru evitarea transmiterii de eforturi mecanice intre straturile componente ale cablului, o banda textila netesuta este wrapata peste manunchiul de perechi torsadate.

 Ecranul general este constituit dintr-o tesatura din lite cositorite de cupru si asigura o protectie excelenta impotriva perturbatilor electromagnetice. Gradul de acoperire mare al ecranului tesut asigura imunitatea semnalelor fata de perturbatii cu frecventa retelei sau a armonicilor create de electronica de putere.

Mantaua exterioara neagra este realizata dintr-un PVC special aditivat astfel incat sa aibe rezistenta fata de uleiuri conform normei europene EN 50290-2-22 si fata de radiatii ultraviolete astfel incat cablul poate sa fie pozat neprotejat si in exterior.

Comportamentul la foc este conform normei europene IEC 60332-1-2 si a normelor americane respectiv canadiene UL VW-1 si CSA FT 1.

Gama de temperatura pentru utilizare in aplicatii cu miscare continua este cuprinsa intre +5 si 70 grade Celsius.

 Dubla agrementare, europeana si americana confera o versatilitate deosebita, iar utilajele cablate cu acest produs nu necesita recertificare daca sunt exportate pe piata nord americana.

Noile cabluri au avantajul unui pret de cost mai mic decat varianta cea mai performanta,  UNITRONIC FD CP (TP), dar pot fi utilizate in aplicatii in care dinamica miscarii nu este extrem de mare si lungimea lantului port cablu nu depaseste 10 m.

 LAPP a dezvoltat solutii de cabluri de date super flexibile destinate utilizarii in aplicatii de tip lant port cablu pentru toate tipurile de magistrale de date, de joasa sau inalta frecventa. Specialistii LAPP Romania va stau la dispozitie pentru selectarea corecta a cablurilor necesare aplicatiilor dumneavoastra si va ofera solutii de sisteme de lanturi port cablu complet echipate cu cabluri , furtunuri pneumatice sau hidraulice inclusiv echipate cu conectorii necesari.