Industria Varului
Varul este produs in cuptoare verticale prin descompunerea termica a carbonatului de calciu (calcar). Incarcarea cuptorului de var se face prin sistem de benzi transportoare sau skipuri. Temperatura de calcinare este de 1200 °C.
Procesul de fabricatie este continuu (se incarca materia prima si se extrage varul nestins in permanenta). Circulatia in contracurent a materiei prime fata de fluxul de gaze arse permite uscarea si preincalzirea materiei prime prin recuperarea caldurii din gazele arse si din varul nestins. Ca si combustibil se foloseste in mod uzual gazul metan si/ sau cocsul. Dupa racirea varului nestins, in functie de produsul final, acesta poate fi stins (prin reactia hidroxidului de calciu cu apa), deshidratat, uscat, macinat, sacuit. Varul utilizat ca fondant in metalurgie este var nestins. Datorita faptului ca este foarte higroscopic, dupa iesirea din cuptorul de productie, este necesara izolarea acestuia de aerul atmosferic pentru impiedicarea absorbtiei de umiditate.
Agresiunile care pot aparea asupra cablurilor electrice si a accesoriilor acestora (tuburi de protectie, presetupe, conectori industriali, sisteme de etichetare) sunt :
1. Agresiuni de natura termica in zona cuptorului vertical sau pe traseul gazelor arse.
2. Agresiuni de natura mecanica (abraziune, zgariere, taiere).
3. Agresiuni de natura chimica (hidroxidul de calciu este bazic).
4. Campuri electromagnetice datorate actionarilor prin convertizoare de frecventa (benzi transportoare, ventilatoare pentru aer de combustie, exhaustoare de gaze arse, mori de macinare, pompe aferente instalatiilor de ungere sau racire).
5. Miscarile repetitive apar in cazul utilajelor de ridicat (poduri rulante) si in cazul utilajelor specializate de pe fluxul de productie (fluxul de sacuire).