e-Shop

Oskar Lapp - Un pionier al viitorului

Oskar Lapp a fost un inventator renumit și un antreprenor curajos. Împreună cu soția sa, Ursula Ida Lapp a creat o companie cu un renume internațional.

Pe 20 martie 2021, fondatorul LAPP Grup ar fi împlinit 100 de ani. Invențiile sale au modelat tehnologia conexiunilor până în ziua de azi.

Oskar Lapp

“Tătăl nostru are și astăzi un rol important în viața noastră. Rămâne un model. Compania LAPP nu ar fi exista fără Oskar Lapp. Îi respectăm munca și continuăm ceea ce el a început. Faptul că a treia generație a preluat conducerea LAPP, l-ar face foarte mândru”, spune Andreas Lapp, președintele consiliului de administrație LAPP Holding AG.

„Soțul meu a fost curajos și Dumnezeu l-a înzestrat cu multe talente”, spune Ursula Ida Lapp (90 de ani). S-a născut la 20 martie 1921 în Benshausen, în partea de est a Germaniei. De la o vârstă fragedă, a arătat un talent impresionant pentru lucrurile tehnice și un spirit inventiv.
După ce a fost prizonier de război și apoi a fugit peste „granița verde” pentru a scăpa de fosta RDG comunistă, la mijlocul anilor 1950 a început o nouă viață cu familia sa în Germania de Vest.

A lăsat în urmă tot ce deținea când a fugit spre vest. Oskar Lapp a lucrat inițial pentru Harting, unde era responsabil pentru regiunea Germaniei de Sud. S-a făcut remarcat cu ideile sale. A dezvoltat primul conector rectangular pentru mediul industrial. Lui Oskar Lapp îi plăcea foarte mult să stea în compania oamenilor, să vorbească cu ei, să le înțeleagă nevoile.

Așa a înțeles că este timpul ca cineva să ia atitudine și să ușureze munca electricienilor care, pe atunci, depuneau eforturi foarte mari la conectarea conductorilor. Oskar Lapp a revoluționat industria cablurilor. A inventat un cablu flexibil, de forță și comandă, cu conductori colorați și a fost primul antreprenor care a transformat un produs industrial într-un brand. Așa a apărut ÖLFLEX®.
Astăzi, marca ÖLFLEX® reprezintă, în continuare, cabluri de forță și control flexible și extrem de rezistente la ulei, apreciate în întreaga lume pentru calitatea și versatilitatea lor.

În 1959, cu ajutorul unui împrumut bancar de 50.000 mărci germane, se înființa U.I. LAPP KG UI. Întrucât Oskar Lapp era încă angajat la Harting, Ursula Ida Lapp a fost înscrisă în registrul comercial ca fondator al companiei. La fel ca în cazul multor start-up-uri de astăzi, afacerea a început din garajul casei lor din Stuttgart-Vaihingen. Oskar Lapp s-a ocupat de vânzări, în timp ce Ursula Ida Lapp a avut grijă, de acasă, de conturi, comenzi și logistică, în timp ce se ocupa și de copiii lor mici.

Aniversare 100 de ani Oskar Lapp

Cu ÖLFLEX®, Oskar Lapp a stabilit standarde de calitate încă aplicabile în lumea întreagă, în producția de cabluri. A fost cel care oferea ansambluri de cablu premufate, tăiate la lungimile dorite de client

Pe parcurs, au fost lansate și alte branduri LAPP: sistemele de transmisie a datelor - UNITRONIC®, sisteme de fibră optică - HITRONIC®, presetupele -SKINTOP®, sistemele de tuburi și protecție a cablurilor - SILVYN®, conectorii industriali - EPIC®, sistemele de transmitere date pentru tehnologia ETHERNET  - ETHERLINE® și sistemele de marcare și etichetare - FLEXIMARK®.

În 1963, compania a deschis prima fabrică proprie,  iar în 1965, compania s-a mutat din casa familiei din Stuttgart-Vaihingen în Schulze-Delitzsch-Straße, unde își are sediul și astăzi. A dezvoltat afacerea stabilind primele parteneriate în Elveția și Israel, în 1960. A fost  un antreprenor cu viziune și extrem de curajos. În 1976, când afaceriștii momentului își extindeau cu greu business-urile la nivel local, Oskar Lapp a fondat prima filială internațională în SUA, reușind astfel să treacă granițele companiei peste ocean.

Obiectivul pe care l-a vizat a fost „Totul dintr-o singură sursă” pe care l-a atins urmând cu exactitate cele patru valori care stau și astăzi la baza culturii companiei. „Tatăl nostru a condus compania spre succes cu muncă și ambiție precum și cu o viziune clară a ceea ce este cu adevărat important. El a fost perseverent, cu un extraordinar spirit antreprenorial și inovativ, caracteristici care fac parte și astăzi din ADN-ul LAPP”, spune Siegbert Lapp, președintele Consiliului de supraveghere al LAPP Holding AG.

Când Oskar Lapp a murit în 1987, soția sa Ursula Ida Lapp și cei doi fii ai săi Siegbert și Andreas Lapp au preluat conducerea companiei. La sfârșitul anilor 90, Ursula Ida Lapp a predate fiilor săi conducerea companiei.

Astăzi, LAPP este unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții integrate și produse de marcă în domeniul cablurilor și al tehnologiei de conectare. În prezent, LAPP are aproximativ 4.575 de angajați în întreaga lume, 20 de unități de producție și aproximativ 43 de subsidiare și peste 100 de distribuitori internaționali.

Andreas Lapp este, în present, președinte al consiliului de administrație al LAPP Holding AG, în timp ce fratele său Siegbert E. Lapp este președintele consiliului de supraveghere. Ursula Ida Lapp este președintă de onoare a Consiliului de supraveghere și este prezentă la evenimente importante din companie. Doi nepoți și-au asumat deja responsabilitatea în cadrul companiei. Matthias Lapp a preluat funcția de CEO pentru Europa, inclusiv America de Sud, Africa și Orientul Mijlociu, în 2017. Alexander LAPP este responsabil pentru digitalizare și e-business în cadrul corporației.

În memoria lui Oskar Lapp, familia a înființat, în 1992,  Fundația Oskar Lapp. Aceasta oferă tinerilor oameni de știință stimulente pentru a-i angaja în mod eficient în cercetarea cardiovasculară. Premiul de Cercetare Oskar Lapp, în valoare de 12.000 de euro, este prezentat anual, în timp ce Oskar Lapp Grant, care furnizează până la 20.000 de euro pentru echipamente, se acordă la fiecare doi ani.

     
100 de ani de la nașterea lui Oskar Lapp
(PDF 712 KB)
Descarcă aici broșura aniversară