e-Shop

Soluţii de top pentru tracţiunea electrică

Soluţii de top pentru tracţiunea electrică

Civilizaţia secolului 21 este extrem de strâns legată de transportarea unui număr imens de persoane şi a unei cantităţi imense de bunuri. Globalizarea a condus la căutarea soluţiilor celor mai bune pentru transport legate de considerente economice dar şi de problemele de protejare a mediului.
Tracţiunea electrică este una dintre cele mai viabile soluţii cunoscute şi realizate de oameni. Locomotiva electrică, metroul, tramvaiul , troleibuzul sau automobilul electric reprezintă cele mai ecologice sisteme de transport. Lapp Group s-a focalizat pe realizarea unor cabluri şi conductori care să satisfacă la modul superlativ toate cerinţele impuse de legislaţia europeană în vigoare.

 

Acestor produse li se impun criterii foarte stricte referitoare la comportamentul sistemelor de izolaţii la toate agresiunile posibile care pot apărea în cazul tracţiunii electrice cât şi la comportamentul acestora în cazul incendiilor. Grupul Lapp vă oferă gama ÖLFLEX® TRAIN care conţine conductori şi cabluri cu sau fără ecran, cu nivele de tensiune începând de la 300 V şi până la 3,6 kV.

Caracteristicile comune sunt clasa de flexibilitate 5 şi rezistenţa extrem de bună la substanţe chimice agresoare de tipul uleiurilor, combustibilor, substanţelor acide sau bazice şi flexibilitatea garantată la temperaruri scăzute. Gama de temteratură extinsă, între -45 °C şi +90 °C ( 120°C la unii conductori ) asigură o garantare a comportamentului produselor în cele mai dificile condiţii climatice.Toate aceste cerinţe clasifică aceste produse în categoria MM conform EN 50264-3-2 (VDE 0260-264-3-2). Cablurile şi conductorii sunt încadraţi conform următorelor standarde:

 

 • EN 45545-2: Hazard Level HL1, HL2, HL3
 • NF F 16-101: Internal Category A1, A2, B
 • External Category A1, A2, B
 • Categoria C pentru propagarea flăcării
 • Categoria F0 pentru emisia de fum

 

Conductorii sunt realizaţi din liţe fine cositorite şi sunt izolaţi cu un amestec de polimeri fără halogeni de tip EI 109 , conform standardului EN 50264-1 reticulaţi prin bombardare cu electroni acceleraţi. Acest tip de reticulare conferă izolaţiei cele mai înalte calităţi posibile. Prin controlul extrem de precis al fasciculului de electroni se obţine o reticulare izotropă net superioară celorlalte metode posibil de utilizat.

În cazul cablurilor ecranate, între conductori şi ecran este interpusă o folie separatoare din masă plastică. Ecranul este realizat din liţe cositorite de cupru, ţesute cu un grad de acoperire optică de cel puţin 85%. Mantaua exterioară realizată dintr-un amestec de polimeri fără halogeni de tip EM 104 cu propagare extrem de redusă a focului, conform cu standardul EN 50264-1 este reticulată prin aceeaşi metodă. Datorită acestui fapt, mantaua este rezistentă la UV, condiţii climatice şi ozon, substanţe acide sau bazice, uleiuri minerale sau combustibil.

Familia ÖLFLEX® TRAIN conţine 8 tipuri diferite de conductori şi cabluri destinate aplicaţiilor de tracţiune electrică. Datorită performanţelor deosebite, aceste produse se pot utiliza şi în alte aplicaţii care necesită performanţe tehnice ridicate:

 • ÖLFLEX® TRAIN 350 300 V este un cablu de comandă, 300 / 500 V, neecranat, multiconductor, destinat circuitelor de comandă şi semnalizare aferente tracţiunii electrice.
 • ÖLFLEX® TRAIN 355 C 300 V este varianta ecranată cu nivel de temsiune 300 / 500 V.
 • ÖLFLEX® TRAIN 340 600 V este un cablu de forţă şi comandă neecranat, cu nivel de tensiune 0,6 /1 kV, cu o varietate mare de număr de conductori şi secţiuni. O particularitate este dată de prezenţa cablurilor cu doi conductori dar cu secţiuni de până la 50 mmp.
 • ÖLFLEX® TRAIN 345 C 600 V este varianta ecranată , cu aceleaşi performante tehnice superioare.
 • ÖLFLEX® TRAIN 331 600 V reprezintă gama de conductori destinaţi cablării dulapurilor electrice destinate aplicaţiilor feroviare. Gama de secţiuni cu manta neagră este cuprinsă între 1 şi 300 mmp iar pentru manta verde / galben între 1 şi 95 mmp.
 • ÖLFLEX® TRAIN 361 1,8 kV este familia conductorilor cu nivel de tensiune 1,8 / 3 kV. Temperatura extinsă la 120 °C permite utilizarea acestora în zone fierbinţi. Secţiunile sunt cuprinse între 1,5 şi 300 mmp astfel încât permit o mare flexibilitate de selecţie.
 • ÖLFLEX® TRAIN 371 1,8 kV este gama de conductori cu acelaşi nivel de tensiune, 1.8 / 3 kV dar are nivelul superior al temperaturii la 90 °C.
 • ÖLFLEX® TRAIN 381 3,6 kV sunt conductori cu nivel de tensiune 3,6 / 6 kV şi secţiuni între 2,5 şi 300 mmp.


Întreaga familie ÖLFLEX® TRAIN poate acoperi integral necesarul de cabluri şi conductori necesari cablării aplicaţiilor de tip tracţiune electrică. Alte aplicaţii sunt posibile datorită calităţilor superioare pe care le posedă, respectiv excelenta rezistenţă la substanţe chimice , gama extinsă de temperatură şi tensiunea nominala cuprinsă într-un domeniu foarte larg.

Pentru orice informaţii tehnice suplimentare vă rugăm să apelaţi la specialiştii Lapp Kabel România.