e-Shop

ETHERLINE® GUARD – soluție inovatoare de monitorizare a cablurilor de date

Mentenanța predictivă este un instrument important pentru evitarea opririlor neplanificate ale echipamentelor. LAPP lansează noul ETHERLINE® GUARD, care monitorizează durata de viață a unui cablu de date cu risc de defecțiune în rețelele tehnologice de automatizare bazate pe Ethernet.

21700151 ETHERLINE GUARD PM02TWA p0001 v0002 Freisteller
ETHERLINE® GUARD – soluție inovatoare de monitorizare a cablurilor de date

Deși cablurile au o durată lungă de viață, în cazul aplicațiilor cu mișcări extrem de dinamice, solicitante, cu viteze mari și torsiune, este avantajos și rentabil să monitorizezi sistemele de conectare pentru a evita opririle neașteptate ce afectează productivitatea.

ETHERLINE® GUARD este soluția inovatoare oferită de LAPP - un dispozitiv de monitorizare staționar ce evaluează performanța curentă a unui cablu de date și o prezintă ca procent.

Mecanismul se bazează pe date legate de proprietățile fizice și transmisia de date folosind senzori. Afișarea stării în timp real permite detectarea limitei de uzură a unui cablu și planificarea în avans a timpului optim de înlocuire. LAPP recomandă ETHERLINE® GUARD în special pentru cablurile de date în conformitate cu standardul de transmisie 100BASE-TX (până la 100 Mbit/s) în conformitate cu IEEE 802.3, dar și pentru aplicații EtherCAT, EtherNET/IP și PROFINET cu 2 perechi, precum ETHERLINE® TORSION Cat. 5 sau ETHERLINE® PN Cat. 5 FD.

Aceste cabluri sunt utilizate în multe industrii la nivelul de proces al unei aplicații și, prin urmare, fac adesea parte din lanțurile portcabluri sau brațele roboților și sunt supuse la torsiune. ETHERLINE® GUARD este potrivit pentru montarea pe șină și poate fi utilizat în dulapuri de comandă având clasa de protecție IP 20.

Două versiuni compacte
ETHERLINE® GUARD are un design compact, fiind puțin mai mică decât un pachet standard de cărți (49 mm lățime, 76,5 mm înălțime și 36 mm adâncime). Dispozitivul funcționează la 24 V DC, este destinat pentru un interval de temperatură de la -40°C la +75°C, este rezistent la vibrații și șocuri conform DIN EN 60529.

Cum funcționează?
„Subiectul” pe care vrem să-l monitorizăm este conectat la controler printr-un nod de rețea. În acest scop, dispozitivul dispune de un port GUARD/date pentru conector RJ45, pentru conectarea cablului de date ce urmează a fi monitorizat (de la aplicația critică la dispozitiv), precum și un port DATA pentru cablul de date cu conector RJ45 (de la dispozitiv la controler). Datele obținute pot fi transmise la un controler de nivel superior prin conectarea unui al treilea cablu de date la mufa LAN (varianta PM03T) sau prin utilizarea conexiunii WiFi (varianta PM02TWA). Ambele variante pot fi configurate pentru comunicarea în cloud cu MQTT. Antenă externă SMA garantează o cale de transmisie sigură atunci când dispozitivul se află în dulapul de comandă, de exemplu.

Ușor de pus în funcțiune
Pe lângă LED-urile standard, există trei LED-uri de diagnosticare multicolore aranjate central pe fiecare port RJ45: PWR pentru pregătirea operațională, STATUS pentru starea cablului de date care trebuie monitorizat și COM pentru Connect (versiunea LAN) sau WiFi (pentru versiune WiFi). Punerea în funcțiune se realizează în doar câteva minute folosind parametrizare automată și auto-învățare („teach-in”). Începeți prin simpla apăsare a unui buton sau folosind interfața web. Un alt avantaj este că pentru aplicație nu sunt necesare cabluri de date noi sau modificări ale designului cablului. Aceasta înseamnă că actualizarea este posibilă în orice moment.

 

Comunicare IIoT sigură
Algoritmii patentați de mentenanță predictivă de la LAPP facilitează detectarea neregulilor în datele analizate. Cele două ieșiri digitale Q1 și Q2 permit ca starea cablului să fie transmisă ca semnal de comutare sau ca semnal analogic modulat pe lățime de impuls, prin care pragul de alarmă pentru ieșirea de comutare Q1 poate fi specificat de către utilizator. Ambele variante LAN și WiFi pot transmite starea cablului prin MQTT. Varianta LAN are conexiune LAN-RJ 45, în timp ce varianta Wi-Fi comunică wireless. ETHERLINE® GUARD calculează continuu starea cablului ca procent și declanșează o alarmă dacă performanța sau proprietățile de transmisie ale unui cablu se deteriorează și există riscul de defecțiune. Pragul de alarmă este setat la 80% din fabrică, dar poate fi ajustat individual între 99% și 21%.

 

Cu ETHERLINE® GUARD, LAPP facem încă un pas pe drumul către Smart Factory !