e-Shop

Cabluri pentru fabricarea bauturilor carbogazoase

LAPP a avut nevoie de produse impresionante si de timp pentru a stabili un punct de plecare in afaceri in industria alimentara din Chile. Cel mai mare client din tara sud-americana este un producator mondial de bauturi racoritoare.

SKINTOP HYGIENIC

Chile este o tara care se bazeaza in mare masura pe resursele sale naturale. Extragerea si prelucrarea acestor resurse a fost o afacere in plina expansiune pana in 2008, dar dupa ce criza mondiala a lovit economia globala, cererea scazuta de materii prime a distrus imaginea de lider in regiune. Grupul LAPP, care de mult timp a furnizat solutii de conectare pentru industria masinilor si a exploatarii materiilor prime in regiune, a vazut acest lucru ca o oportunitate de a accesa noi piete din Chile. Un domeniu identificat ca avand un mare potential a fost industria alimentara . La urma urmei, oamenii trebuie mereu sa manance si sa bea, un adevar banal cunoscut din totdeauna. De aceea, LAPP a decis sa se concentreze din ce in ce mai mult asupra acestui sector - nu numai in America de Sud, ci si in intreaga lume.

Accentul pe aceasta piata cu evolutie pozitiva chiar si in timpul crizei a avut succes. Ca urmare, partenera LAPP din Chile a adaugat o companie de bauturi importante pe lista de clienti. Liderul pietei mondiale de la Stuttgart pentru sistemele de cabluri si de conectica furnizeaza acum produse pentru instalatia de imbuteliere a producatorilor de bauturi racoritoare din Chile, atat pentru intretinerea instalatiilor existente, cat si pentru constructia de instalatii noi. "Faptul ca am dezvoltat expertiza si noi produse pentru industria alimentara isi arata acum roadele", spune Andreas Bauer, seful Managementului Produselor PSM. Feedback-ul primit in cadrul intalnirilor din Chile a fost, de asemenea, incorporat in dezvoltarea de produse specializate pentru industria alimentara.

Produse noi pentru piete noi
Exemple de astfel de produse includ presetupele din familia SKINTOP® INOX si versiunea ulterioara avansata a acestora, SKINTOP® HYGIENIC, care este fabricat din otel inoxidabil V4A de calitate superioara si poate fi, de asemenea, utilizat in zonele spalate periodic a aplicatiilor de prelucrare a alimentelor. Acestea sunt proiectate in conformitate cu principiile igienice de proiectare, cu suprafete netede si fara orificii ascunse in care se pot acumula reziduuri alimentare. Din acest motiv, SKINTOP® HYGIENIC nu prezinta un profil hexagonal ca cele mai multe presetupe, ci mai degraba doua suprafete rotunjite cu locas pentru cheie. In locul unui inel O din material uzuale, garnitura de etansare a presetupei este realizata dintr-un elastomer FKM, sigur pentru alimente.

Contaminarea cu murdarie nu poate fi evitata in totalitate. De aceea echipa de curatenie activeaza la finalul fiecarui schimb si spala la suprafata intreaga instalatie cu agenti de curatare agresivi si abur fierbinte. Singurele cabluri care rezista la acest lucru sunt cele echipate cu o manta exterioara deosebit de rezistenta, cum ar fi cablurile ÖLFLEX® ROBUST si alte cabluri ROBUST furnizate de LAPP. Pentru astfel de aplicatii, cercetatorii de la LAPP Engineering din Cham, Elvetia, au prezentat o alternativa la poliuretanul conventional: TPE special, TPE insemnand "elastomer termoplastic". Cercetatorii au adaptat raportul de amestecare dintre polimerii si aditivii utilizati, cum ar fi adjuvantii de prelucrare in matricea compusa a polimerului. Acestea creeaza o suprafata extrem de neteda care nu este afectata de presiunea lichidului de spalare. Multe proprietati ale elastomerilor termoplasti speciali depasesc proprietatile PPE sau TPE ne-optimizat, in special rezistenta la bio-uleiuri, grasimi, acizi alimentari si apa. In ciuda renuntarii la poliuretan, cablurile precum ÖLFLEX® ROBUST 200 sunt atat de rezistente, incat pot fi pozate neprotejat pe orice suprafata. Si, spre deosebire de PUR, TPE special nu este hidrofil, ceea ce inseamna ca apa nu poate penetra materialul fapt care reprezinta un avantaj major in industria alimentara caracterizata de procese intensive de curatare.

 

Listarea ca furnizor
In ciuda unor produse impresionante din portofoliul Lapp, succesul in America de Sud nu a fost datorat doar acestora. Tatiana Blacker, responsabila de dezvoltarea pietei din America de Sud, a lucrat timp de multi ani pentru a deschide pietele din Chile, Panama, Uruguay, Argentina, Peru, Ecuador si Columbia. "Impreuna cu colegii, am vizitat numerosi operatori si fabrici din aceste tari si am vorbit despre problemele, cerintele si dorintele lor pentru a intelege mai bine cerintele pietei", spune Blacker. Aceste eforturi au fost necesare, deoarece doar o parte din comenzile pentru sistemele de conectare provin direct de la clientul final, adica producatorul de bauturi. O parte mai mare din achizitii este acordata de companie subcontractantilor, care apoi comanda cabluri si conectori. Pentru a fi considerat furnizor pentru astfel de produse, este necesar sa se obtina o "listare", adica o acceptare oficiala ca furnizor. LAPP a reusit sa faca acest lucru. In cazul in cauza, aceast procedura s-a aplicat atat din partea clientului final cat si din partea subcontractorilor.

Un partener puternic de vanzari este o piesa importanta a puzzle-ului. Acest lucru este valabil in special in tarile in care LAPP nu are propriul birou de vanzari - cum ar fi Chile. Desimat Ingenieria isi asuma aceasta functie acolo. Acest partener poate functiona independent de LAPP, dar actioneaza ca un departament de vanzari intern si, prin urmare, reprezinta marca LAPP. Intre timp, Desimat a construit un depozit cuprinzator cu produse LAPP pentru aplicatii de inginerie mecanica si industria alimentara , inclusiv produsele ÖLFLEX® ROBUST si SKINTOP® INOX. Acest lucru garanteaza timpi rapizi de reactie daca un anumit produs este solicitat in regim de urgenta. In afara de aceasta, angajatii Desimat sunt instruiti in permanenta de expertii LAPP, care servesc doar pentru a spori expertiza locala si a creste sansa de a primi noi comenzi. Acest partener de vanzare cu amanuntul acum face cea mai mare parte a cifrei sale de afaceri din produse LAPP.

 

Intretinere si echipamente noi
Primele intrebari din partea companiei de bauturi si a subcontractantilor acesteia au vizat lucrarile de intretinere a instalatiilor existente. De asemenea, Desimat furnizeaza sisteme de conectare pentru instalatii noi. Partenerul LAPP din Chile a executat cea mai mare comanda in a doua jumatate a anului 2017 cu cabluri ÖLFLEX® pentru instalatia de imbuteliere si procesul de paletizare automata. Producatorul de bauturi racoritoare nu va fi singurul client LAPP din aceasta industrie pentru mult timp. Un alt mare producator de bauturi racoritoare din Chile solicitat LAPP sa furnizeze cabluri pentru intretinerea unor unitati de productie mai vechi.