e-Shop

Conectori rezistenti pentru productia de paste fainoase

Succes prin personalizare

Un producator de sisteme de fabricare a pastelor a dorit sa utilizeze cabluri premufate in locul cablurilor conectate prin siruri de cleme. Dar conectorii conventionali existenti in piata nu erau potriviti pentru acest lucru. LAPP a dezvoltat un conector personalizat pentru acest client, fabricat dintr-un aliaj special de cupru.

LAPP a dezvoltat un conector a carui carcasa este executata dintr-un aliaj special de cupru

LAPP a dezvoltat un conector a carui carcasa este executata dintr-un aliaj special de cupru

Iubitorii de paste au posibilitatea de a-si face propriile paste proaspete sau de a le cumpara ambalate din supermarket. Majoritatea oamenilor aleg a doua optiune, deoarece este intotdeauna util sa aveti paste in dulap si sa le aruncati in apa fiarta atunci cand va este foame. Pastele trebuie sa fie bine uscate pentru a se pastra mult timp in ambalaj. Dupa amestecarea apei cu grau dur si gluten, amestecul este transformat in paste. Acestea sunt depozitate intr-o camera de uscare cu o inaltime de 6 metri si o lungime de 20 de metri, in care spaghetele si tagliatelle atarna pe stativele de uscare ca niste fire de par blond . Aici sunt uscate folosind aer cald la temperaturi cuprinse intre 100 si 130 ° C.  Procesul de uscare este foarte important pentru obtinerea calitatii necesare pastelor. Cu cat petrec mai mult intr-o camera de uscare, cu atat se usuca mai bine. Aceasta inseamna o calitate superioara si, prin urmare, un pret mai mare. Cele mai multe paste sunt uscate timp de aproximativ trei ore.

 

O baie de aer fierbinte

Ventilatoarele din tavanul c amerei mari de uscare asigura un flux controlat si uniform de aer fierbinte, egal distribuit in toata incinta. In trecut, aceste ventilatoare erau cablate folosindu-se sirurile de cleme terminale. Acest procedeu are dezavantajele sale. Chiar si electricienilor cu experienta le sunt necesare cateva minute pentru conectarea unui ventilator iar o camera de uscare contine foarte multe asemenea ventilatoare. Electricieni mai putin experimentati au nevoie de mai mult timp si pot gresi la conectarea conductorilor astfel incat sensul de rotatie al ventilatorului sa fie invers celui normal. Mai mult, an cazul defectarii unui ventilator, timpul necesar pentru schimbarea acestuia este destul de mare si poate conduce la compromiterea calitatii pastelor existente la un moment dat in camera de uscare. Intr-un sistem de uscare mare, o ora de oprire poate insemna mai multe tone de productie pierduta.

Acesta este motivul pentru care unul dintre clientii LAPP a decis sa utilizeze conectorii EPIC® pentru a-si conecta ventilatoarele. Compania este unul dintre cei mai importanti furnizori mondiali de masini de fabricat paste fainoase. Masinile lor cele mai mari pot umple o intreaga hala. Pentru noua generatie a sistemelor sale, compania a vrut sa utilizeze conectori care sa asigure o conexiune rapida si corecta si sa permita inlocuirea mai rapida a ventilatoarelor. Prima incercare de utilizare a conectorilor standard nu a reusit deoarece acestia nu au rezistat agresiunilor chimice si termice in timp. Spre deosebire de multe aplicatii din industria alimentara, productia de paste nu necesita masini rezistente la agenti de curatare agresivi. In schimb, in timpul uscarii, acidul lactic care se evapora din paste poate coroda suprafetele metalice. Conectorii simpli cu carcase din zinc turnat sub presiune s-au dovedit nepotriviti, chiar si in varianta nichelata. Mai devreme sau mai tarziu, fiecare strat a fost atacat si materialul de baza mai putin rezistent a fost distrus complet dupa o perioada scurta de timp.

 

Robust si ieftin

Constructorul liniilor de fabricare a pastelor fainoase a reluat cautarea unui furnizor s-a adresat companiei LAPP, lider pe piata mondiala pentru solutii integrate de conectare. Inginerii LAPP au fost invitati sa viziteze un producator de paste fainoase, pentru a-si vedea sistemele de uscare in actiune si pentru a dezvolta solutii pentru un nou mod de conectare a ventilatoarelor. Clientul dorea o solutie pragmatica suficient de robusta pentru a rezista aerului umed si acid din camera de uscare, dar la un pret cat mai mic. Acest lucru a eliminat atat solutiile standard, care nu au oferit suficienta rezistenta, cat si conectorii cu carcase din otel inoxidabil, care erau prea costisitori.

Inginerii LAPP au cautat o a treia alternativa si au gasit-o intr-un aliaj special de cupru. Acest material rezista temperaturilor necesare, fiind relativ usor de procesat mecanic. Ca urmare, costul conectorului nu este mult mai mare decat cel al unui produs standard. Deoarece conectorii nu intra in contact direct cu pastele, nu este nevoie sa se foloseasca materiale aprobate de FDA. Conectorii sunt  curatati mecanic in loc de a se folosi apa sau agenti chimici de curatare.

O alternativa potentiala la carcasa din aliaj de cupru, cu rezistenta chimica buna ar fi fost anumite mase plastice. Dar  aceste carcase de conectori nu ar oferi nici o bariera impotriva radiatiei electromagnetice. Datorita sistemului de reglare al debitului de aer cald, fiecare ventilator este alimentat printr-un convertizor de frecventa care impune folosirea cablurilor ecranate. Majoritatea materialelor plastice nu asigura gradul de stabilitate mecanica necesar pentru mentinerea gradului de protectie necesar dupa multi ani de utilizare. Aliajul de cupru folosit a fost compromisul ideal, deoarece a oferit rezistenta chimica permanenta la acidul lactic, bune proprietati EMC si stabilitate mecanica. Desi conectorii sunt putin mai scumpi decat produsul standard, costurile sunt mult mai mici decat un produs alternativ fabricat din otel inoxidabil. In comparatie, un conector din otel inoxidabil  costa de trei pana la cinci ori mai mult decat un produs standard.

"Impreuna cu clientul am dezvoltat sistemul de conectori si l-am testat temeinic timp de un an. In productia de alimente este important sa se ia in considerare toate elementele si sa se testeze pentru fiecare eventualitate ", a spus Joachim Strobel, manager de produs pentru sistemele de conectare EPIC® la LAPP.

Un aliaj special de cupru rezista la nivelul de temperatura si ramane stabil, este usor de prelucrat astfel incat costul lui nu este cu mult mai mare decat produsele standard.

Un aliaj special de cupru rezista la nivelul de temperatura si ramane stabil, este usor de prelucrat astfel incat costul lui nu este cu mult mai mare decat produsele standard.

Frumos si neted

Pentru a impiedica depozitarea prafului de faina pe suprafata conectorului, conectorul EPIC® este proiectat cu cat mai putine margini si colturi posibil, in conformitate cu principiile igienice de proiectare. Si aici, aliajul de cupru ofera o serie de avantaje. Rugozitatea redusa a suprafetei se poate obtine relativ usor, chiar si fara straturi suplimentare de acoperire care se pot desprinde si cadea in zona de uscare a pastelor. Otelul inoxidabil este mai dur si rugozitatea mica se obtine cu costuri de prelucrare mai mari.

 

A trebuit oferit mai mult decat un conector, a trebuit oferita o solutie de conectare, adica un ansamblu compus din conector si cablu. Ansamblul este la fel de slab ca si cel mai slab element din componenta. Altfel spus, la fel de important era sa fie prevazut si un cablu care sa suporte agresiunile termice, mecanice si chimice si sa asigure o etansare perfecta fata de conector. Compania a ales cablurile siliconice care sunt mai potrivite decat produsele standard. LAPP ofera cabluri siliconice care rezista uleiurilor si unsorilor din plante si animale, precum si temperaturilor de pana la 180 ° C. Pentru a preveni erorile in timpul asamblarii, LAPP a recomandat cablurile si conectorii pre-asamblati. De asemenea, LAPP a ales pentru etansarea conectorului un material premium, refuzand orice compromis. Reprele care creaza etansarea fata de cablu sunt fabricate din cauciuc fluorurat (FKM), un material de etansare premium cu o gama larga de utilizari.

 

Un conector cu mare potential

Clientul a testat noul conector cu geometrie brevetata timp de un an intr-unul din sistemele sale de productie. Testul a avut succes si s-a acordat aprobarea tehnica. Noul conector va fi utilizat pe ventilatoarele din generatia viitoare de sisteme de uscare. "Vedem un potential deosebit in designul acestui conector pentru mai multe aplicatii in industria alimentara, posibil chiar si in variantele de otel inoxidabil", a spus Joachim Strobel. El a explicat ca producatorii de masini pentru procesarea produselelor alimentare , de cele mai multe ori nu stiu ce agenti de curatare vor folosi utilizatorii acestor masini. Adesea, chiar  producatorii de alimente nu stiu concret ce produse sunt utilizate. Acest lucru se datoreaza faptului ca curatarea este adesea externalizata unor subcontractanti care nu ofera intotdeauna informatii precise despre substantele pe care le folosesc. Dar acest caz arata ca atunci cand lucreaza impreuna cu clientul, inginerii LAPP pot gasi solutia potrivita.

Clintul a dorit o solutie pragmatica care sa fie suficient de robusta pentru mediul cu umezeala si acid lactic din camerele de uscare dar in acelasi timp a dorit o solutie care sa nu fie extrem de scumpa .