Industria Alimentara
Sunt puţine industrii care sunt cu mai multe ramuri şi solicitări precum industria alimentară şi a băuturilor. Solicitările de igienă strictă şi curăţenie se aplică de asemenea la componentele electrice.
rocesul tehnologic in industria alimentara este unul destul de complex, si prezinta o serie de particularitati legate atat de natura materiilor prime procesate, cat si de produsele finale obtinute.
In functie de materia prima procesata, procesul tehnologic implica operatii fizico-mecanice, chimice si biochimice, sau procese termice.
Cateva procese tehnologice din industria alimentara si o clasificare a lor :
* Prelucrarea materiilor prime prin procese ce nu transforma caracterul materiilor prime : conditionarea cerealelor, fructelor si legumelor, tehnologia de abator a carnii.
* Prelucrare fizico-chimica : realizarea produselor fainoase, a zaharului, a uleiurilor, bauturi nealcoolice si apa minerala.
* Procesul de conservare a produselor alimentare : fructe si legume, carne, peste.
* Procesarea prin metode biotehnologice folosind enzime si microorganisme : realizarea spirtului, a berii, a vinului, produse lactate fermentate, smantana si unt, branzeturi, produse de panificatie.
Agresiunile care pot aparea asupra cablurilor electrice si a accesoriilor acestora (tuburi de protectie, presetupe, conectori industriali, sisteme de etichetare) sunt :
1. Agresiuni de natura termica (ex. cuptoarele de coacere in panificatie si patiserie, procesare a carnii sau realizarea altor produse ce necesita tratamente termice la temperaturi mai mari de 90°C).
2. Agresiuni de natura mecanica (abraziune, zgariere, taiere).
3. Agresiuni de natura bio-chimica (uleiuri, grasimi animale si vegetale, diferite bacterii ce sunt esentiale in anumite procese).
4. Umiditate si agenti chimici de spalare (ex. in zonele unde hala de productie este spalata si dezinfectata periodic).
5. Campuri electromagnetice datorate actionarilor prin convertizoare de frecventa a malaxoarelor, pompelor etc.
6. Miscarile repetitive apar in cazul utilajelor de ridicat (poduri rulante) sau in cazul bratelor robotizate utilizate pentru transportul si manipularea materiilor prime si in cazul utilajelor specializate de pe fluxul de productie.