Cabluri inovative LAPP în cea mai mare stație de încărcare mașini electrice
Cea mai mare stație de încărcare pentru vehicule electrice se construiește în Germania. LAPP a dezvoltat, special pentru acest proiect, un cablu de curent continuu care poate fi folosit și pentru a oferi un curent mai mare pe termen scurt.
Un proiect vizionar care ar putea rezolva provocările pe care le prezintă mobilitatea viitorului.
Parcul Sortimo Innovationspark Zusmarshausen este situat pe autostrada A 8 dintre Munchen și Stuttgart și are peste 144 de puncte de încărcare, dintre care 24 sunt proiectate drept „încărcătoare rapide”, cu o putere de până la 420 de kilowati (kW).
Site-ul este gândit ca un hub de energie electrică în curent continuu și este destinat să furnizeze, rapid și eficient, energie vehiculelor electrice și să utilizeze energia verde generată în primul rând la nivel local. În prezent, nu există vehicule care să utilizeze puterea pe care o oferă încărcătoarele rapide, acestea fiind proiectate pentru viitoarele sisteme. Pentru toate celelalte vehicule electrice aflate deja pe drumurile noastre, există alte 120 de încărcătoare rapide DC. Cu 140 kW în prima etapă de dezvoltare, acestea depășesc deja standardele comune ale pieței pentru încărcarea bateriilor iar procesul durează aproximativ 45 de minute.
Sortimo Innovationspark Zusmarshausen GmbH din Zusmarshausen este dezvoltatorul și investitorul clădirilor, lider de piață pentru echipamente pentru vehicule și soluții de transport mobil.
„În fiecare zi pot fi încărcate până la 4.000 de mașini ", se așteaptă Frank Steinbacher, director general și acționar al eLoaded GmbH și Steinbacher-Consult.
Parcul reprezintă primul pas, datorită proiectării sale modulare și conceptului de alimentare cu energie electrică, sistemul poate fi modernizat la 280 kW fără a fi necesară nicio modificare suplimentară a infrastructurii. Noile soluții tehnice permit proiectarea unui punct de încărcare de 140 kW la dimensiunea unui încărcător lent curent cu o putere de 22 kW.
Sortimo Innovationspark Zusmarshausen urmează să fie pus în funcțiune la sfârșitul anului 2020 și va avea, pe lângă restaurant, cafenea, magazine mici și birouri, un spațiu dedicat start-up-urilor din domeniul energiei electrice și centre de cercetare și inovare. Toată lumea ar trebui să poată folosi cât mai bine timpul necesar în timpul încărcării, puteți face chiar și o scurtă plimbare în zona refăcută a pajiștilor care înconjoară râul Roth.
Pentru Sortimo, investiția ar putea fi curând amortizata, folosind parcul de încărcare pentru propria flotă dar și pentru clienții săi și transportul public. În acest an, va fi lansat primul traseu de e-bus expres între Zusmarshausen și orașul Augsburg. Ciclul de încărcare al vehiculelor în timp este adaptat dinamic, în funcție de informațiile actualizate despre energia regenerabilă generată în regiune. Prin urmare, operatorii nu au nevoie de stocarea energiei și pot elimina taxarea costisitoare din timpul nopții. Parcul de încărcare este, de asemenea, disponibil pentru transport privat.
LAPP - liderul pieței mondiale în sistemele de conexiuni integrate
Este de la sine înțeles că la Sortimo, energia electrică regenerabilă este folosită pentru încărcare, în principal de la o unitate fotovoltaică din regiune. Dacă este necesar, parcul poate preia energie electrică suplimentară de la o hidrocentrală din regiune. Caracteristica specială a site-ului este că distribuția de energie se realizează printr-o rețea de alimentare cu curent continuu. Frank Steinbacher a adus LAPP ca şi partener expert când a fost vorba de curent continuu.
Liderul pieței mondiale în sistemele de conexiuni integrate și pionier în curent continuu, LAPP a proiectat, special pentru acest proiect, un cablu de curent continuu care poate fi utilizat și pentru a oferi valori mai mari de curent pe termen scurt și care permite controlul căldurii disipate în cablu în același timp.
LAPP a dezvoltat magistrale DC complete pentru conectarea stațiilor de încărcare, inclusiv cabluri DC hibride pentru control și monitorizare online. Designul cablului este foarte sofisticat: cablul (care a fost special conceput pentru parcul de încărcare) este format dintr-un conductor de aluminiu cu o secțiune transversală de 30 mm. Izolația conductorului este reticulată și constă din polietilenă. Al doilea conductor este realizat din liţe de cupru bobinate elicoidal peste conductorul central, asemănător unui cablu coaxial. Caracteristica specială a acestui produs este că designul este completat de două tuburi din oțel inoxidabil, fiecare cu șase cabluri cu fibră optică. Acestea sunt utilizate pentru măsurarea temperaturii și declanșarea unei alarme dacă temperatura din punctele de încărcare devine prea mare. Acest cablu este utilizat acolo unde reţeaua permite încărcare, pe termen scurt, cu curent mai mare, datorită disponibilităţii reţelei. Mantaua exterioară este din PVC conform IEC 60502.
"LAPP nu este doar un partener cu prezență regională ci este, de asemenea, suficient de mare pentru a oferi tot ceea ce avem nevoie. Datorită poziționării sale globale și dorinței de a fi întotdeauna un lider în inovare, cu siguranță putem continua să creștem împreună cu LAPP", explică Steinbacher.
În Parcul Sortimo Innovationspus Zusmarshausen, distribuția de energie este adaptată precis operației de încărcare. Cu toate acestea, sistemul sofisticat de gestionare a energiei nu ține cont doar de procesele de încărcare, ci și de producția direct conectată la aceasta. Aceasta este singura modalitate de a realiza o funcționare rentabilă care să echilibreze balanţa între producţie şi consum. Frank Steinbacher se concentrează pe reducerea costurilor de exploatare și utilizarea multifuncțională a infrastructurii. Steinbacher este convins că "oricine poate folosi energia și infrastructura asociată cu cea mai mare versatilitate și flexibilitate posibilă şi va obține beneficii financiare semnificative în comparație cu soluțiile individuale. Dacă se utilizează capacitatea completă a Sortimo Innovationspark Zusmarshausen, acest lucru economisește aproximativ 30 de milioane de litri de combustibil și reduce emisiile cu 60.000 tone de dioxid de carbon (CO2) pe an numai prin înlocuirea modurilor de transport care utilizează combustibili fosili.
În ceea ce privește curentul continuu, LAPP este activ în dezvoltarea de soluţii și are deja o gamă de cabluri pentru o varietate extrem de largă de aplicații. Printre acestea se numără Ölflex DC 100 cu o nouă codificare a culorilor conductorilor conform standardului DIN EN 60445 (VDE 0197): 2018-02 pentru cablurile DC: roșu, alb și verde-galben, actualizate în 2018. Alte cabluri sunt Ölflex DC Servo 700 pentru aplicații staționare și Chain Ölflex DC 800 fabricat din TPE pentru aplicații mobile. Sau primul cablu DC Ölflex DC Robot 900 cu izolație de conductori fabricată din TPE și o manta din PUR. Acest lucru face ca LAPP să fie un pionier în dezvoltarea de cabluri pentru rețele de curent continuu de joasă tensiune pentru aplicații industriale.
În același timp, LAPP este partener proiectului de cercetare DC-Industrie2 și cercetează stabilitatea pe termen lung a materialelor de izolaţie folosite pentru cabluri. Acest lucru se datorează faptului că LAPP și TU Ilmenau au descoperit în teste că materialele de izolaţie îmbătrânesc diferit expuse unui câmp electric în curent continuu faţă de cel în curent alternativ. "Vedem oportunități economice mari în utilizarea curentului continuu, nu doar pentru industria auto sau procesele industriale. Mulți consumatori sunt deja consumatori direcți. Reducerea pierderilor de conversie crește eficiența și datorită eliminării convertoarelor, avem nevoie de mai puține componente deci prin urmare, de mai puțin spațiu. Sursele de energie regenerabile și descentralizate pot fi integrate mai ușor. Energia cinetică poate fi recuperată mai uşor în cazul sistemelor în curent continuu. La frânare motorul electric devine generator ", a declarat Guido Ege, șeful Managementului Produsului și Dezvoltării Produselor din UI LAPP GmbH, enumerând o parte dintre avantajele utilizării curentului continuu.