e-Shop

Solutii pentru cablarea circuitelor senzorilor

Procesele industriale moderne sunt caracterizate de monitorizarea unui numar din ce in ce mai mare de parametrii electrici si non-electrici. Aceasta realitate este impusa de acordarea cat mai exacta a proceselor pentru obtinerea unui comportament al instalatiilor cat mai apropiat de situatia ideala, deziderat impus de obtinerea performantelor legate de calitatea produselor finale si de considerente economice ce decurg din consumuri energetice si de materii prime scazute.

Ing. Dan Ciortea, Product Manager Lapp Kabel Romania

UNITRONIC® SENSOR M8-M12

UNITRONIC® SENSOR M8-M12

Numarul tot mai mare de senzori a impus o standardizare a sistemelor de conectare si exista o tendinta vizibila de renuntare la metodele care implica conectarea capetelor libere in siruri de cleme. Lapp Group s-a aliniat acestor tendinte si a completat portofoliul de produse din gama UNITRONIC® cu un numar mare de cabluri premufate care vin in ajutorul celor care cableaza initial instalatiile dar si in ajutorul personalului de mentenanta. In anumite cazuri, acestia pot imbunatati procesul de mentenanta prin introducerea cablurilor premufate, fapt care usureaza ulterior inlocuirea senzorilor defecti.
Putem sa ne imaginam o instalatie in care putem presupune ca exista deja montati 100 de senzori conectati prin metoda traditionala in sir de cleme. Un defect care apare pe un circuit de senzor poate fi cauzat de defectarea senzorului, de intreruperea sau scurtcircuitarea cablului acestuia sau de pierderea contactului in sirul de cleme. Pentru personalul de mentenanta toate aceste posibilitati se materializeaza printr-o perioada mare de timp in care trebuie testate toate variantele descrise. In cazul in care senzorul este conectat printr-un sistem de conectare rapid, de genul conectorilor M8 sau M12, manevra de inlocuire a senzorului are o viteza de realizare mult mai mare. Mai mult, prezenta unor cabluri premufate exclude posibilitatea conectarii gresite a conductorilor in sirul de cleme, varianta care prelungeste si mai mult procesul de repunere in functiune a instalatiei. In acelati timp manevra de inlocuire a senzorului poate fi efectuata de un angajat cu un nivel de pregatire mai mic nefiind nevoie de personal inalt calificat.

EPIC SENSOR M 8

EPIC SENSOR M 8 - Conector M8 cu montare pe santier

Lapp Group este lider in domeniul solutiilor industriale flexibile, iar produsele destinate senzorilor sunt gandite sa satisfaca cele mai mari cerinte posibile astfel :

  • Cablurile utilizate au clasa de flexibilitate 6 astfel incat pot fi utilizate inclusiv in lanturile port cablu
  • Conductorii sunt izolati cu polipropilena iar mantaua exterioara este din poliuretan. Cu o asemenea structura cablurile sunt rezistente la marea parte a agresiunilor posibile in mediul industrial. Poliuretanul este rezistent la radiatii UV, la substante chimice acide sau alcaline, la compusi grasi din gama vaselinelor sau uleiurilor si au un comportament mecanic extrem de bun, fiind rezistent la eforturi de abraziune sau taiere
  • Conectorii propriu zisi cu 3, 4 , 5 sau 8 pini asigura un grad de protectie deosebit de ridicat in stare conectata: IP65, IP67 sau IP68. Pinii sunt confectionati dintr-un aliaj de cupru - staniu si sunt acoperiti cu strat de nichel iar apoi sunt auriti. In acest fel rezistenta de contact este extrem de redusa
  • Produsele standard au lungimi predefinite menite sa asigure marea majoritate a aplicatiilor. In cazul in care aplicatia necesita o lungime atipica , Lapp fabrica la solicitarea clientului produsul particularizat.
  • Conectorii folositi sunt de tip M8 sau M12

Lapp ofera si conectori care pot fi montati pe circuitele de senzori in cazul in care acestia sunt conectati prin sir de cleme

EPIC SENSOR M 12 - Conector M 12 asamblabil în șantier

EPIC SENSOR M 12 - Conector M 12 asamblabil în șantier

Pentru circuitele destinate electroventilelor Lapp ofera o gama larga de cabluri premufate cu conectori de tip A ( 18 mm ), tip B ( 10 mm ) , tip BI ( 11 mm ) , tip C ( 8 mm ) sau de tip CI ( 9,4 mm ). Conectorii au inclusa protectie la supratensiune prin diode Zener sau prin varistori. Semnalizarea starii se face prin diode LED si permite usurarea procesului de diagnoza.

UNITRONIC SENSOR - conector precablat pentru electroventile.

UNITRONIC SENSOR - conector precablat pentru electroventile.

Pentru cablarea instalatiilor noi sunt recomandate cutiile de distributie care au un numar de 4, 6, 8 sau 10 sloturi si care permit realizarea de economii importante atat din punct de vedere al cantitatii de cabluri folosite cat si la manopera de montaj respectiv la timpii de identificare al unui defect si la inlaturarea acestuia.

Cutie de distribuție cu cloturi M12 și cablu master fix sau conectori M23

Cutie de distribuție cu cloturi M12 și cablu master fix sau conectori M23

Principiul este deosebit de simplu : in loc sa se cableze pentru fiecare senzor alimentarea +, - si semnal, alimentarea grupului de senzori se face in comun. Distributia alimentarii se face in interiorul cutiei de distributie

UNITRONIC SENSOR master cable

UNITRONIC SENSOR master cable

Sa presupunem cazul unei cutii cu 10 sloturi amplasata langa instalatie si la 50 m de sala de aparataj. Alimentarea prin 2 conductori a intregului grup de senzori deserviti de cutia de distributie economiseste echivalentul a 9 ( perechi ) x 2 ( conductori ) x 50 ( m ) adica 900 m conductor. Economia este mai evidenta daca se ia in calcul costul manoperei. Pentru conectarea cutiilor de distributie sunt disponibile cablurile din seria UNITRONIC SENSOR Li9Y11Y COMBI care au conductori destinati alimentarii si conductori destinati semnalelor.