Ethernet Industrial
Ce este Ethernet-ul industrial?
Ethernetul deține supremația în comunicații de automatizare pentru industrie. Are un motiv întemeiat de utilizare pentru că oferă o infrastructură de rețea fără probleme la o viteză foarte mare, necesară în domeniul producției.
Domeniile de aplicare sunt diverse, începând de la nivel de câmp și control ajungând la sistemul de execuție a producției (MES) pentru coordonarea comenzilor și planificarea resurselor (ERP) pentru aprovizionarea cu materiale.
Ethernetul industrial permite un spațiu mare de adrese. Cu IPV6 pot fi implementate rețele cu un număr nelimitat de participanți iar volumele mari de date pot fi transmise simultan și la viteze mai mari, de până la 40 Gbit/s . Acest lucru este valabil și în cazul comunicării de date pe distanțe mai mari, de până la 80 km, folosindu-se cablurile cu fibră optică.
Rețelele pot fi ușor extinse și segmentate prin intermediul comutatoarelor și ruterelor.
Care este diferența între Ethernet și Ethernet industrial?
Ethernetul industrial a fost dezvoltat plecând de la aceeași tipologie stea, precum cel conventional, pe care îl cunoaștem foarte bine de la conexiunile din zona de birouri. Însă, pentru aplicațiile industriale, capacitatea de a transmite volume mari de date, precum și fiabilitatea în timp sunt decisive. Astfel, au fost dezvoltate componente și protocoale care să asigure o comunicare neîntreruptă.
Ethernet Industrial este utilizat în zona industrială (nivel de câmp) și, prin urmare, trebuie să funcționeze foarte bine chiar și în condiții extreme. Prin urmare, produsele noastre pentru Ethernet industrial sunt rezistente la temperaturi extreme, praf și umiditate, precum și la stresul chimic și fizic.
Care sunt avantajele față de Fieldbus?
Tehnologia Ethernet Industrial se folosește în automatizarea industrială atunci când nu se poate apela la tehnologia Fieldbus. Datorită transmisiei de date mari în timp real este nevoie de o infrastructură de rețea mult mai performantă.
Produsele noastre PROFINET® sunt concepute pentru a transmite chiar și cele mai mari volume de date în mod eficient și rapid. Comunicarea fără interferențe este asigurată aici prin topologia inel. Aceasta înseamnă că rețeaua poate continua să funcționeze ca de obicei, chiar dacă un comutator nu reușește. Deși intervalul de adrese acoperă un număr aproape nelimitat de participanți, toți participanții la rețea pot, de asemenea, să trimită și să primească, simultan, volume mari de date, fără să apară întreruperi.
Ethernetul industrial poate fi utilizat cu diverse componente, precum cabluri de cupru, fibră optică sau Wifi. Transmiterea prin cablu de cupru acoperă, de asemenea, distanțe lungi, fără să se piardă din calitate, datorită întrerupătoarelor utilizate care amplifică, în mod repetat semnalele ca acestea să nu se piardă.