Podul din Bratislava

Designul suspendat al „Noului Pod” din capitala Slovaciei - Bratislava - este tehnologie de varf. De exemplu, ascensorul inclinat care necesita dirijare sofisticata a cablurilor. LAPP s-a confruntat cu aceasta provocare - cu un lant de cabluri de aproape 50 de metri.

Cerinte

Podul slovac al revoltei nationale din Bratislava - denumit adesea „podul nou” - este un reper de care orice turist care a vizitat capitala slovaca isi va aminti desi nu mai este chiar atat de nou fiind deschis in 1972.

Podul suspendat de 430 de metri este sustinut de doar doi stalpi situati pe un mal al Dunarii. Constructia din otel cu o latime de 21 de metri se leagana liber deasupra apei. Turnul geaman, inalt de 95 de metri, pe care este fixat cablul de otel, este inclinat inapoi si spre interior, si gazduieste o terasa de observatie si un restaurant la ultimul etaj, spre care liftul calatoreste de pana la o mie de ori pe zi.

Provocarea LAPP: ascensorul, inclusiv cablurile de alimentare dintr-unul dintre cei doi stalpi ai podului trebuiau inlocuite.

Solutia LAPP

Stalpii turnului sunt inclinati la 7 grade spre interior si 17 grade spre exterior pentru a prelua incarcarea cablurilor de otel ale podului de 7.537 tone. Liftul se deplaseaza pe sine. Solutia LAPP pentru aceasta provocare extraordinara? Un lant portcablu de aproape 50 de metri care ghideaza cablurile din stalpul usor inclinat in siguranta catre lift. Defectele din vechea constructie erau atat de evidente, incat nu puteau fi inlocuite pur si simplu. Noul lant portcablu cu care este echipat liftul, transporta zece persoane pe calatorie pana in varf in 45 de secunde fara probleme.

Produse

Inginerii LAPP au folosit o versiune speciala complet asamblata a SILVYN® CHAIN, un lant portcablu din otel, pentru a rezolva problema. Are 48,36 metri lungime, ghideaza ansamblul de cabluri  si previne contactul cu peretii. Mai mult, acest proiect compenseaza expansiunea termica a pilonului de otel inalt de aproape o suta de metri. Temperaturile extreme, care anterior au dus la defectiuni, acum nu au niciun impact asupra ascensorului.

Doar cablurile extrem de flexibile pot rezista la viteze mari. Lantul portcablu este echipat cu cabluri LAPP ÖLFLEX® FD 855 P (2 x 50 metri) si UNITRONIC® FD CP TP plus (2 x 50 metri). Acestea sunt proiectate special pentru aplicatii extrem de dinamice si aplicatii cu raze stranse de indoire.

Succes

Solutii de succes ca acestea sunt o specialitate LAPP. LAPP ofera sisteme de cabluri personalizate inca din 2015 sub numele de ÖLFLEX® CONNECT CHAIN. La cerere, LAPP poate efectua chiar si asamblarea sistemului la sediul clientului. LAPP are experienta cu aceste tipuri de solutii cu mult inainte- inca din anii 1980,  Noul Pod din Bratislava fiind doar unul dintre proiectele implementate cu succes.